Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Presiunea pe leu este la cote ridicate

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

În perioada analizată (15-19 iunie), euro a testat constant pragul de 4,49 lei, cursul de schimb mișcându-se între 4,4799 și 4,4894 lei, maxim al ultimelor cinci luni. La finalul intervalului, media a fost stabilită la 4,4841 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,4870 și 4,4940 lei, cotațiile de la închidere fiind cuprinse între 4,4920 și 4,4950 lei.

Evoluția leului va fi marcată de instabilitatea politică internă, datorată acuzelor aduse premierului Ponta de DNA cât și de posibilitatea ieșirii Atenei din zona euro, având în vedere riscurile cu care se confruntă sistemul financiar local, capitalul grecesc deținând o cotă de 13% din totalul activelor. În aceste condiții, este de așteptat ca euro să depășească în următoarele zile pragul de 4,50 lei. Până la finalul anului, culoarul de fluctuație al raportului euro/leu va fi cuprins între 4,38 – 4,40 lei, în partea sa inferioară, și 4,70 – 4,80 lei, în cea superioară. Reamintim că maximul atins în acest an a fost de 4,5110 lei, în data de 21 ianuare.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,9358 și 3,9924 lei, media de la finalul perioadei fiind stabilită la 3,9662 lei, într-o ședință în care cotațiile din piața valutară au fluctuat între 3,941 și 3,973 lei.

Moneda elvețiană, care a fluctuat pe piețele internaționale între 1,04 și 1,051 franci/euro, a avut o evoluție ascendentă, media ei crescând de la 4,2832 la 4,2977 lei, la finalul perioadei.

Perechea euro/dolar a avut o tendință ascendentă, la aceasta contribuind mișcările speculatorilor. Astfel, de la 1,1189 dolari, la începutul perioadei, euro a crescut în 18 iunie la 1,1436 dolari, maximul ultimei luni, pentru ca la finalul intervalului, tranzacțiile să se realizeze între 1,1293 și 1,1396 dolari, piața americană închizându-se la 1,1349 dolari.

Chiar dacă Grecia va scăpa de faliment, premierul elen Alexis Tsipras afirmând că astăzi ar putea fi semnat acordul cu creditorii din troika UE-FMI-BCE, la summitul de urgenţă al liderilor europen, tendința euro pe termen mediu și lung este una de depreciere, chiar de atingere a parității cu dolarul, având în vedere politicile monetare ale celor două bănci centrale. Astfel, BCE derulează în prezent un program de injectare de lichiditate în economie, care se va derula, cel puțin până în septembrie 2016, care are o valoare lunară de 60 miliarde euro, care a demarat în martie.

Pe celălalt mal al Atlanticului, Rezerva Federală americană, a anunțat prin președintele său, Janet Yellen, la finalul întâlnirii Comitetului său monetar, care s-a desfășurat zilele trecute, ”că ar putea decide creşterea dobânzilor cel mai devreme în septembrie, dar există încă probleme ciclice pe piaţa muncii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Adio, Colterm! ANAF a depus plângere penală împotriva companiei locale de termoficare pentru sustragerea unor bunuri de sub sechestru asigurator

Sub semnătura directorului general Ionuț Mișa, la data de 31 ianuarie a.c., Direcția Generală...

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

"România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare...