Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

- Advertisement -

„România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare din cadrul Partidului Social Democrat (PSD), care ”omite” să precizeze un fapt esențial: România are o populație aproape dublă comparativ cu Portugalia.

Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare din cadrul Partidului Social Democrat aruncă praf în ochi românilor, mințind grosolan, prim omisiune. „România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei. Următoarea țintă – Republica Cehă” este un anunț al social-democraților care duc de nas, astfel, milioane de români. Departamentul amintit citează un raport Eurostat care informeazăă că în luna martie 2019, PIB-ul național a întrecut produsul intern brut al Portugaliei.

”În 2016, România era a 17-a țară din punctul de vedere al mărimii economiei (PIB = 170,4 miliarde euro) (date Eurostat). În 2017 am întrecut Grecia în ceea ce privește mărimea economiei. Azi, datele oficiale Eurostat arată că în 2018 România a întrecut și Portugalia (România PIB = 202 miliarde euro, Portugalia PIB = 201,5 miliarde euro Grecia PIB = 184,7 miliarde euro). În ultimii doi ani, măsurile din programul de guvernare au stimulat economia astfel încât România a produs mai mult cu 31,7 miliarde euro. În aceeasi perioada economia Portugaliei a produs mai mult cu 15 miliarde euro iar Grecia cu 8,2 miliarde euro.

În ultimii doi ani, în miliarde euro, economia românească a adăugat la PIB 31,7 miliarde euro, peste Belgia (+26 miliarde euro), Republica Cehă (+31 miliarde euro), Danemarca (+ 15 miliarde euro), Austria (+29,8 miliarde euro), Ungaria (+18 miliarde euro), Slovacia (+ 9 miliarde euro), Suedia (+3,9 miliarde euro) și alte incă 13 țări UE.

Vis-a-vis de alegerile europarlamentare, o mărime mai mai mare a economiei ar trebui să însemne o putere mai mare a țării noastre în cadrul deciziilor UE”, se arată într-un comunicat al Departamentului.

Cum MINTE PSD?

Datele Eurostat arată într-adevăr o creștere substanțială a PIB-ului național, însă, acesta se calculează pe cap de locuitor. România are peste 18 milioane de locuitori, în timp ce Portugalia are ceva mai mult decât jumătate din populația țării noastre, circa 10,5 milioane.

De aici rezultă că PIB-ul pe cap de locuitor din România este de aproximativ 10.300 de euro, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor la nivelul Portugaliei ajunge la 19.600, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor din Grecia, țară pe care PSD s-a lăudat anul trecut că am întrecut-o din același punct de vedere, ajunge la 17.200 de euro.

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore