Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieEuro a scăzut pe finalul lunii mai

Euro a scăzut pe finalul lunii mai

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Luna mai a debutat la 4,4292 lei și s-a încheiat la 4,4355 lei, cu un minim de 4,4279 lei și un maxim, al ultimelor patru luni, de 4,4630 lei. Piața valutară a fost calmă în ultima ședință a lunii, tranzacțiile realizându-se între 4,4370 și 4,4480 lei, cu închiderea la 4,44 – 4,4430 lei/euro. Cotații asemănătoare se înregistrau și ieri pe piețele internaționale, în condițiile în care și celelalte monede din regiune stagnau în fața euro. Evoluția leului a fost influențată pe plan intern de emisiunea de obligațiuni a Primăriei București, care a avut o valoare de 2,2 miliarde lei, motiv pentru speculatori de a forța deprecierea leului, în așteptarea momentului în care suma obținută urma să fie schimbată în valută, necesară pentru achitarea unui împrumut mai vechi, de 500 milioane de euro.

Mult mai importanți au fost factorii externi. În prim plan rămâne Grecia, care nu a reușit să ajungă la un acord cu creditorii săi grupați în troika UE-FMI-BCE și care trebuie să achite FMI săptămâna aceasta circa 300 milioane de euro. Este posibil ca Atena să nu poată face acest lucru, ceea ce va pune sub semnul întrebării rămânerea în zona euro (Grexit). La aceasta se adaugă majorarea dobânzilor din SUA, după ce președintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a declarat recent că a venit timpul să înceapă creșterea acestora, până la sfârșitul acestui an, pentru prima oară din 2006. O astfel de măsură va avea ca efect ieșiri de capital de pe piețele considerate mai riscante, cum este cea românească.

Volatilitatea dolarului american a fost ridicată, în concordanță cu evoluția lui față de euro. Minimul a fost de 3,9014 lei iar maximul de 4,0924 lei, iar luna trecută s-a încheiat la 4,0409 lei, mai sus cu peste 2,2 față de finalul lui aprilie.

Media monedei elvețiene, care a fluctuat în mai pe piețele internaționale între 1,028 și 1,051 franci/euro, a evoluat între un minim de 4,2401 și un maxim de 4,3190 lei, luna fiind închisă la 4,2929 lei, mai sus cu circa 2,2% față de ultima ședință din aprilie.

Mișcările perechii euro/dolar au fost ample. După o creștere la 1,1467 dolari, maximul ultimelor patru luni, euro a intrat a pierdut rapid circa 6%, coborând până 1,0819 dolari. Pe fondul marcărilor de profit, iunie a debutat la 1,0892 – 1,0989 dolari.

Parcursul euro va fi influențat în continuare de politicile monetare ale BCE și Fed. Dacă, banca centrală americană și-a încheiat programele de injecție de lichiditate în economia SUA și se pregătește să majoreze dobânda, BCE a demarat în martie propriul program de relaxare cantitativă, care are o valoare de peste 1.000 miliarde euro, și a coborât dobânda aproape de 0%, scopul fiind acela de depreciere a monedei unice, pentru a relansa economia zonei.

În piața la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacționat pentru scadența de săptămâna aceasta la 1,0861 – 1,0995 dolari iar uncia de aur cu scadența la finalul lunii la 1.187 – 1.964 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 25 – 29 mai 2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

"România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare...

Destinatii exotice de vacanta, cu zbor direct din Timisoara

Începând din primăvara anului 2019, Aeroportul Internațional Timișoara ”leagă” capitala Banatului de o serie...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...