Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

2 iunie – Ziua Națională a ADOPȚIEI: conferință dedicată acestui subiect, în această seară, la Timișoara

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi, în acest an, dincolo de cifrele mici privind numărul de specialişti, de copii declaraţi adoptabili sau de adopţii finalizate, vrem să atragem atenţia asupra unui alt aspect îngrijorător: anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

”Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie. O contribuție importantă la creșterea numărului de copii adoptați o poate avea și mass-media prin promovarea unor experiențe positive de adopție, prin difuzarea de informații actuale despre procedura legală de urmat”, a declarant Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, în cadrul Conferinței Naționale pentru Adopție.

Dacă vorbim în cifre, datele parţiale comunicate la începutul anului de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arătau că 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi international. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani.

În perioada 2011-2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

O altă problemă este faptul că termenele de judecată stabilite prin Legea adopției, respectiv de
10 zile, sunt depășite, în medie, de 7 ori (70 de zile), la fiecare tribunal.

”Centrul de Resurse pentru Adopție deschis recent de Asociația Ador Copiii la Timișoara pune la dispoziția viitorilor adoptatori informații pe teme de adopție, cursuri, training-uri, grupuri de suport și consiliere terapeutică individuală, pentru a ușura acest parcurs, foarte solicitant emoțional. Dincolo de acest tip de suport, credem că este nevoie de creşterea numărului de specialişti, dar şi modificări legislative care să uşureze şi în plan juridic acest proces. Facem apel ca modificările propuse pentru Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, la care Ador Copiii a contribuit, să fie aprobate în cel mai scurt timp”, a subliniat Simona Czudar în cadrul conferinţei de la Timişoara.

Structurată pe teme psihologice și tehnice, Conferința Națională pentru Adopție, organizată de Ador Copiii – Comunitatea familiilor adoptive, ediția III-a (eveniment programat pentru această seară), aduce în centrul atenției copilul adoptabil și prezintă participanților subiecte de natură psihologică și juridică, dedicate atât familiilor adoptive, cât și specialiștilor din serviciile de adopții de stat sau din organizații neguvernamentale autorizate de profil, cu scopul de a crește numărul de copii adoptabili integrați în familii permanente, numărul de adoptatori cât și numărul de organizații de părinți adoptivi, autorizate, care pot promova adopția în comunitățile în care activează.

Cea de-a treia ediţie a conferinţei a fost organizată împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna şi ai Asociației ProAs.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore