Luni, o nouă şedinţă de depreciere pentru leu

- Advertisement -

Cursul euro a urcat de la 4,3958 la 4,3971 lei, tranzacţiile realizându-se într-un culoar foarte îngust, cuprins între 4,3950 şi 4,40 lei. La ora 14:00, cotaţiile din piaţă erau de 4,3940 – 4,3970 lei.

În perioada următoare, evoluţia leului va fi influenţată, în special, de factori externi, precum deciziile de politică monetară ale BCE, datele economice din zona euro dar şi de scandalul politic din Polonia, care ar putea conduce la alegeri parlamentare anticipate.

Cazul în care a fost implicat fratele preşedintelului Băsescu, a fost privit de către piaţă ca un caz tipic dâmboviţean, pentru o perioadă preelectorală foarte fierbinte. Monedele din regiune se depreciau, la rândul lor, comparativ cu euro. Cea poloneză se tranzacţiona la 4,15 – 4,17 zloţi iar cea maghiară la 305,1 – 305,8 forinţi.

Perechea euro/dolar s-a menţinut în apropierea pragului de 1,36 dolari, ea fluctuând între 1,3574 şi 1,3612 dolari, în scădere uşoară faţă de marţi. Evoluţia monedei unice a fost influenţată de publicarea indicelui activităţii industriale private din zona euro, care a scăzut pentru a doua lună consecutiv.

În aceste condiţii declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi, referitoare la menţinerea dobânzilor din euro-zonă la cote scăzute, aproape de 0%, „o perioadă prelungită”, nu trebuie să mire. Acesta a afirmat, de asemenea, programul de „relaxare cantitativă poate include nu doar obligaţiuni guvernamentale, ci şi datorii ale companiilor. Vom discuta asta când va veni momentul”, semn că evoluţiile din zona euro nu sunt de foarte bun augur.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro se tranzacţiona pe septembrie la 1,3581 – 1,36 iar pe decembrie la 1,3581 dolari, în timp ce uncia de aur cu scadenţa joi cobora la 1.313 – 1.317 dolari.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Fostul preşedinte Traian Băsescu: „Guvernul nu este al României, ci este al PSD”

Politizarea guvernării nu are nicio limită în România, susţine...

Avertismentul lui Băsescu la Timișoara: Neimplicarea naște monștri, precum cel de la guvernare

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a venit astăzi...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...

Leul a încheiat săptămâna trecută pe apreciere

Apropierea de jumătatea lunii, când va avea loc şedinţa...

Din aceeași categorie

Categorii Populare