Grupare de trafic de migranți, destructurată de procurorii DIICOT Timișoara. Vezi câți bani cereau pentru destinația ”Schengen”

- Advertisement -

Conform anchetei desfășurate de oamenii legii, începând cu luna decembrie 2013, inculpații Abdul Salam Mohamad, zis ”Hakim”, Hefel Chujae-Ihmaydeh și Andreaș Isac au constituit un grup infracțional organizat având ca obiect traficul de migranți pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Germania. Acețtia au fost sprijiniți în realizarea infracțiunilor de trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat de către alte șapte persoane, între care se află și inculpatul Dumitrașcu Marius.

Reţeaua infracţională opera într-un mod foarte complex, recrutând migranţii, transportându-i, le facilita trecerea ilegală a frontierei şi, ulterior, îi prelua şi transporta în continuare până la statul de destinaţie. Liderul acestei grupări, ”Hakim”, și-a găsit câțiva colaboratori de origine română sau siriană, pe care i-a utilizat pentru a efectua aceste activităţi succesiv şi pe care i-a remunerat cu diverse sume de bani, în funcţie de numărul de migranţi transportaţi sau trecuţi ilegal peste frontiera de stat.

Migranţii erau introduşi ilegal în România, prin zona Giurgiu – Ruse sau Calafat, în unele cazuri în baza unor documente false/falsificate întocmite pe numele lor. Apoi erau aduși până la Timişoara, unde membrii grupării organizau cazarea temporară a acestora, transportul până în zona de frontieră, călăuzirea acestora spre statul vecin (Ungaria), preluarea acestora, după trecerea ilegală a frontierei de stat și transportarea lor spre state Schengen. Ieşirea ilegală din România spre Ungaria se realiza, de regulă, pe raza comunei timișene Cenad, unde grupurile erau transportate și îndrumate uneori de călăuze.

Cazarea migranților pe teritoriul României era efectuată pentru scurte perioade de timp și în diverse locuri (pensiuni, moteluri, hosteluri sau chiar în incinta barului pe care îl deţine în Timişoara liderul reţelei). Operaţiunea de recrutare, cazare, transport, călăuzire în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat se realiza contra unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.500 euro, în funcţie de locul de unde migranţii erau recrutaţi (tabăra de refugiaţi din localitatea Arfa din Turcia, dintr-o altă localitate din Turcia sau direct din România) şi de perioada de cazare pe teritoriul României.

Conform anchetatorilor, în perioada decembrie 2013 – octombrie 2014 membrii grupării au racolat îndrumat, călăuzit, transportat și adăpostit 8 grupuri de migranți formate, în total, din 41 de persoane (sirieni, irakieni, vietnamezi, cetățeni de origine asiatică).

În statele de destinaţie (Germania şi Austria) grupurile de transfugi erau preluate de către alţi membri ai reţelei, pentru a-i caza în spaţiile deţinute, unde, pentru a-şi plăti datoriile privind călătoria în Europa, prestau diverse activităţi „la negru”, în beneficiul membrilor reţelei.

Pentru probarea activității infracționale, sub coordonarea procurorilor DIICOT Timișoara, în data de 23 octombrie, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Timiş (9) şi Caraş-Severin (1), fiind conduse la audieri 12 persoane. Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale față de cei 10 membri ai grupului infracțional organizat. Totodată, față de inculpații Abdul Salam Mohamad, Hefel Chujae-Ihmaydeh, Andreaș Isac și Dumitrașcu Marius a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de migranți, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Cei patru reținuți au fost prezentați judecătorului din cadrul Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă.

Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timişoara, având suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al DIPI. La percheziții au mai participat poliţişti din cadrul I.P.J Timiş şi lucrători ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Trei barbati din Afganistan, opriţi la frontiera! Au vrut sa treaca, pe jos, in Ungaria

Aseară, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de...

Procurorii DIICOT isi inceteaza activitatea si se alatura protestelor

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare...

VIDEO Grupare infractionala specializata in trafic de migranti, destructurata in judetul Timis

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei...

Cautat de politia din Germania si urmarit international, prins de politistii de frontiera la Cenad

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a...

Mascații au descins in judetul Timis! Falsifacatori de valuta, capturati

În această dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor...

Din aceeași categorie

Categorii Populare