AcasăStiriSocialHoria Colibășanu, DEZVĂLUIRI despre peripețiile pe Everest. De ce a vrut să...

Horia Colibășanu, DEZVĂLUIRI despre peripețiile pe Everest. De ce a vrut să renunțe la expediție

A rămas fără cort, fără energie să îşi sune familia, dar şi fără partener , dar a mers mai departe cu succes şi a ajuns tocmai până în vârful munteul Everest, escaladându-l fără oxigen suplimentar. Vorbim despre alpinistul Horia Colibăşanu, carea fost invitat astăzi la Primăria Timişoara pentru a povesti cum a decurs cea mai recentă expedinţie a sa. Acesta fost felicitat de primarul Nicolae Robu pentru întreaga sa activitate.

„A fost o expediţie care parţial s-a derulat ca la carte, am reuşit să fac toată partea de aclimatizare şi de ascensiune perfect, dar a fost şi o parte care nu s-a desfăşurat ca la carte, în sensul că mi s-a furat unul din corturi. A trebuit să mă descurc, a trebuit destul de mult să improvizez şi a fost destul de greu, motiv pentru care a fost destul de periculos în final. Pe Everest nu e atât de greu să urci, cât e greu să cobori, coborârea a fost foarte grea. Am reuşit să supraveiţuiesc, au fost câteva momente la limită în care nu am reuşit nici măcar să am energie să dau telefon acasă, mai exact la coborârea de pe vârf în prima tabără, nu am mai avut energie să sun. Am adormit. A fost oarecum palpitant, expediţia a fost oarecum scurtă, aceasta a durat cam o lună şi şapte zile, m-am mişcat destul de repede. Din câte ştiu, sunt singurul care a urcat fără oxigen anul acesta de ambele părţi ale muntelui, au fost cam o mie şi ceva de oameni care încercau să urce vârful. Cei mai mulţi au folosit oxigen suplimentar şi şerpaşi. Eu trebuia să am un partener german, dar acesta a ales să meargă cu un şerpaş. Am mers şi fără oxigen şi fără şerpaş şi am rămas şi fără partener, deci a fost un moment de dificultate, am reuşit să îl surmontez, m-am descurcat singur, am avut noroc că toate celelalte elemente mi le pregătisem singur, inclusiv prognoza meteo era a mea, pe telefon şi probabil că a fost elementul care a determinat succesul expediţiei. Au fost trei momente în care m-am gândit să renunţ, primul moment în care m-am trezit fără cort şi a trebuit să improvizez să folosesc corturi de la echipa din tabăra de bază şi au mai fost două momente în noaptea ascensiunii undeva pe la 4 când a fost foarte frig şi nu eram sigur că o să rezist. Marea problemă a celor care urcă fără oxigen este fierul, am folosit nişte încălzitoare chimice cu suflat de fier şi m-au ajutat să trec peste orele 4 la 8.600 de metri la minus 32 de grade”, a povestit Horia Colibăşanu.

Foto: Constantin Duma

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente