Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Istoria unui eșec! Camera de Conturi Timiș confirmă că managementul de la SC ”Giroceana” SRL a fost unul arhaic și ineficient pentru populație, dar benefic pentru o serie întreagă de entități private

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Cu siguranță, toată suflarea comunei Giroc știe două lucruri mari și late. În primul rând că localitatea este condusă, de mai bine de 25 de ani, de primarul PSD Ionel Toma. Așa cum, încă din prima zi de existență, pe principii de dinastie, SC ”Giroceana” SRL este manageriată de ginerele său, Dacian Marinescu! Și, tot așa, oamenii locului mai sunt conștienți de un aspect. Mai exact că, din cauza datoriilor istorice către Aquatim, care se ridică la peste 2,5 milioane de euro și care provin, în mare parte, din furturile de apă ale cooperatiștilor imobiliari, azi, întreaga localitatea riscă să rămână fără acces la utilități. Indiferent cât se chinuie, în aceste clipe, funcționarii și demnitarii care au mai rămas prin Primăria Giroc!

Adevărul e că, după tot acest război de uzură, nu au rămas prea mulți prin unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei! Și cel mai bun exemplu este cel al edilului social-democrat Ionel Toma, un demnitar al statului român pe care nici măcar subordonații nu l-au mai văzut, în carne și oase, încă de anul trecut, de la începuturile lunii mai. Evident, din motive medicale serioase! Totuși, singurul care mai crede că primarul vine la lucru și că e în slujba alegătorilor săi, deși întâiul comunei nu a mai călcat dincolo de pragul Primăriei Giroc de mai bine de un an de zile, este înțeleptul său coleg de partid, prefectul PSD Mihai Ritivoiu. Un alt demnitar cu stea în frunte, mai mult preocupat de postări sterile, copilărești și inutile pe Facebook, decât de soarta unei comunități locale, care însumează peste 25.000 de suflete.

Și, azi, ieșim cu raportul Camerei de Conturi Timiș, în ceea ce privește situația reală de la SC ”Giroceana” SRL. Practic un istoric trist și plin de evenimente șocante, care nu fac decât să confirme, din nou și cu subiect și predicat, toate informațiile apărute, de-a lungul vremii, în voceatimisului.ro. Evident, concluzia auditorilor publici este una tranșantă, onestă, extrem de bine documentată și motivată: management defectuos! Asta în ideea în care, în urmă cu vreo două luni de zile, tot ceea ce a mai rămas neatins de corupția cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, într-un plen al Consiliului Local, a încercat să reseteze interesele de grup și să schimbe conducerea societății de apă și canal. Dar nu s-a reușit! Semn că, cel puțin la nivelul aleșilor locali, încă mai e mult de lucru când vine vorba despre avantajul comunității, nu despre profitul unei găști!

Acum, ca să fie clar pentru toată lumea, de ce a ajuns SC ”Giroceana” SRL pe butuci și în pragul insolvenței, sunt necesare câteva lămuri importante. Ideea e că la finele anului 2021, societatea de interes local a înregistrat o pierdere de 2.998.955 lei. Mai mult, din analiza indicatorilor economico-financiari rezultă clar că, în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2022, la nivelul entității auditate, existau valori subunitare ori egale cu 0. Ceea ce, pentru orice elev, care are cât de cât educație economică primară, ar trebui să indice o situație critică la nivelul activității societății, de ani de zile. Una cu o singură variantă de răspuns: ineficiența utilizării resurselor umane, materiale și financiare!

Lecție de non-management

Una peste alta, pentru tot acest această situație economică dezastruoasă, în care se află azi SC ”Giroceana” SRL, Camera de Conturi Timiș arată cu degetul, într-o singură direcție. Recte, către managerul societății, Dacian Marinescu, ”care nu a luat nici o măsură cu privire la restructurarea ori reorganizarea schemei de personal, alegând să o mențină în caracteristici arhaice și ineficiente”. Toate acestea, în condițiile în care, până la data 1 august 2022, AGA nu a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2022, aspect care conduce la o incertitudine semnificativă asupra cuantumului veniturilor societății și, implicit, asupra continuității activității.

Și, colac peste pupăză, deși valoarea adăugată a scăzut în intervalul de referință 2020-2022, auditorii publici au constatat că, (in)explicabil, ”managementul societății a decis menținerea cheltuielilor, odată cu creșterea accelerată a pierderii, cheltuieli care au fost alocate în zona de externalizări, majorând astfel costurile pentru unele activități pentru care există personal angajat în societate”.

Evident, toate aceste experimente manageriale s-au răsfrânt asupra activul net contabil, care a fost diminuat semnificativ, atingând valori negative. Și datorită debitului enorm de circa 2.5 milioane de euro, pe care azi ”Gioceana” o datorează Aquatim, și din cauza faptului că facturile scadente către operatorul regional de apă și canal au depășit 60 de zile, azi, fără niciun dubiu, societatea de suflet a primarului Ionel Toma, manageriată chiar de către ginerele său, se află într-o stare prezumată de insolvență, o situație delicată în care însăși continuitatea activității ”Giroceana” este în mod evident grav afectată. Unde mai pui că, așa cum rezultă din documente, ponderea cheltuielilor cu personalul, este între 56% – 64%. Adică, la mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor de exploatare, în condițiile în care valoarea adăugată nu acoperea, în tot acest interval de timp, nici măcar cuantumul acestor cheltuieli.

Cu toate acestea și cu un acces nelimitat la situațiile economico-financiare ale societății de interes public, așa cum constată și Camera de Conturi Timiș, conducerea SC ”Giroceana” SRL nu a luat nici o măsura de restructurare ori de reorganizare a schemei de personal, chiar dacă semnalele de avarie au fost mai mult decât clare. Și iată și câteva exemple absolut banale! Societatea procedează, pentru cursele de transport în comun, la serviciul a 13 taxatoare de bilete care, conform grilei de salarizare, beneficiază de un salariu net de 1.922 lei – salariu brut de 3.342 lei. Altfel spus, cu o cheltuială a entității în valoare de 43.446 lei / lună * 12 luni = 521.352 lei/an. Evident, fără nicio analiză, nici măcar la nivel de posibilitate, de a achiziționa sisteme moderne de automate de bilete, lucru care ar fi asigurat măcar reducerea unor cheltuielilor curente cu salariile de personal.

Hilar este că situația se menține și în cazul celor 3 controlori de bilete, angajați în cadrul SC ”Giroceana” SRL, care beneficiază de un salariu brut în valoare de 3.820 lei, cu o cheltuială aferentă în valoare de 11.460 lei/lună, respectiv 137.520 lei/an. Persoane care par să nu-și justifice activitatea, în condițiile în care, fiind solicitate procesele-verbale de contravenție, întocmite pentru călătorii frauduloși, societatea condusă de ginerele primarului Ionel Toma nu a putut pune la dispoziția Camerei de Conturi Timiș… niciun document. În mod clar, fără dubii, situația se poate extrapola și la celelalte sectoare de activitate, având în vedere numărul redus de contracte de prestări servicii pe care societatea le are în executare.

Consultanță cu nemiluita

În mod cert, din datele prezentate mai sus, se observă o creștere a ponderii cheltuielilor totale ale SC ”Giroceana” SRL, de la nivelul de 21 % – în anul 2019, la 23% în anul 2020, cu o diminuare în anul 2021 și în semestrul I al anului 2022. În acest context, au fost observate și prestațiile cu privire la activitatea ilogică de personal, atât în cazul taxatoarelor cât și în cazul controlorilor! Totuși, din verificări, a mai reieșit un lucru și anume puzderia de contracte de consultanță, pe care societatea de interes public le-a încheiat cu diverse entități private, ”în condițiile în care în schema de personal a SC ”Giroceana” există posturi pentru care se prestează și se remunerează fix aceste activități”.

Și așa au ieșit la lumina zilei contractul nr. 56 din 26 februarie 2016, încheiat cu expert contabil Truți Marcel, având ca obiect prestarea de servicii și consultanță contabilă; contractul nr. 38 din 19 aprilie 2021, încheiat cu SC KS Language Center SRL, având ca obiect servicii de consultanță în materia dreptului muncii și a salarizării, cât și de asistență în domeniul pensiilor și contractul nr. 255 din 28.06.2019, încheiat cu SC AGDC FAM CONSULT SRL, având ca și obiect servicii auxiliare de achiziții publice și servicii conexe.

La care se adaugă, grație HCL al comunei Giroc, nr. 29 din 31 august 2016, prin care s-a aprobat completarea statutului S.C. Giroceana SRL cu codul CAEN 4311 – „Lucrări de demolare a construcțiilor”, încă un mic beneficiu în favoarea unor entități private. O manevră datorită căreia, azi, conform deciziei Camerei de Conturi Timiș, Primăria Giroc este obligată să recupereze, de la prestatorii pe care i-a plătit, fără să-i verifice, peste 2 milioane de lei, bani care provin din lucrări fictive de demolări și servicii de apă-canal.

În final, vă mai spunem doar că, azi, datoria societății publice locale de apă-canal, manageriată de ginerele primarului PSD Ionel Toma, are o datorie către Aquatim de circa 2,5 milioane de euro. Și, chiar dacă, în ideea de a salva comunitatea de la rușinea debranșării, printr-o decizie a Consiliului Local, Primăria Giroc și-a asumat că va face plata, în rate, către operatorul regional de utilități, în acest moment, unitatea administrativ teritorială nu are bani nici măcar de prima rată.

Cu atât mai puțin, soluții pentru facturile curente de apă-canal, care vin, lună de lună, peste comunitatea de la marginea Timișoarei. Așa că, vorba auditorilor Camerei de Conturi Timiș: ”Cauzele și împrejurările, care au condus la producerea deficienței consemnate, rezidă în nepreocuparea suficientă a conducerii entității cu privire la eficientizarea utilizării resurselor umane, materiale, financiare, alocate activității societății, precum și ineficiența sistemului de control intern…

Și, cu siguranță, nu există nicio brumă de exagerare la nivelul concluziilor Camerei de Conturi Timiș, cu atât mai puțin în ceea ce privește situația de la SC ”Giroceana” SRL. Căci, așa cum o să citiți zilele următoare, furtul de apă, practic gaura majoră din visteria societății locale, se datorează exclusiv cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Nu orice fel de furt, ci unul ca-n codru care, treptat, datorită unor complicități meschine, s-a transformat în sport local! Așa că, din toate punctele de vedere și din toate unghiurile, se va lăsa cu plângeri penale pe bandă rulantă, atât pentru cei care au profitat de rețele de apă și canal, fără să plătească vreun leu, cât și pentru cei care au devalizat SC ”Giroceana” SRL, mândria primarului PSD Ionel Toma.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

7 COMENTARII

  1. Prefectul Ritivoi nu este interesat de bunul mers al lucrurilor. Pt el fonctia e o sinecura care-l umple de bani nemeritati. El parca doarme toata ziua. Mai slab prefect de 30 ani ca Ritivoi nu a avut Timisul. Si uite ca merge si asa. Il sustine pe primarul Toma ca doar sunt coledzi de partid. O rusine pt urbe si pt judet acest prefect.

  2. Hoțul de Flonta, că e hoț prins în fapt furând apa de la hidrant, și-a trimis fiul cu fosta noră în concediu in Maldive sau unde zmău i-a trimis că doar, doar se împacă. Și-a bătut joc de voi!!! (că și meritați). Plângeați că a spart 15000e în concediu și tot a divorțat. Sa furi apă și să-i cumperi fostei nurori un Mercedes, la care plătești rate, asta înseamnă să faci economie. Nu as merge la piscină la tine nici dacă ar fi pe gratis. Trebuia să sun la poliție în pandemie când ai ținut ditamai tămbălăul când ai devenit bunic. Tot un țăran opărit rămâi!! Tu,Radu,Puiu ,Florin….sunteți doar niste țărănoi care daca le dai sa scrie după dictare cred că stiloul e bețișor pentru urechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore