45119-0-referendum___sectia_de_votare__stampile_vot__lm__0004

După ce preşedintele Traian Băsescu a semnat sâmbătă 14 decembrie decretul prin care promulga Legea Referendumului, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial astăzi, luni 16 decembrie.

Noua Lege a Referendumului prevede că referendumul este valid dacă la urne se prezintă 30% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale. Curtea Constituţională a prevăzut un termen de un an de zile pentru intrarea în vigoare a legii. Anul începe cu data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, astfel legea poate fi pusă în acţiune de abia din 15 decembrie 2014. Până atunci rămân în vigoare prevederile actualele prevederi conform căruia cvorumul trebuie să fie minim 50% şi nu 30%.

În acest context, revizuirea Constituţiei va puta fi adoptată anul viitor printr-un referendum şi deodată cu alegerile prezidenţiale doar dacă 50% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente se vor prezenta la vot, deoarece modificările legii referendumului nu pot fi puse în aplicare până la data alegerilor prezidenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here