Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriNational si InternationalMaghiarii din Ţinutul Secuiesc vor să decidă singuri în chestiunile ce îi...

Maghiarii din Ţinutul Secuiesc vor să decidă singuri în chestiunile ce îi privesc!

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Maghiarii Ţinutului Secuiesc, alături de sprijinul UDMR-ului, se luptă pentru obţinerea autonomiei în această zonă. Conform acestora, maghiarii din zonă nu doresc independenţă, ci autonomie. În Dicţionarul Explicativ al limbii Române, cuvântul autonomie este definit ca „Drept (al unui stat, al unei regiuni, al unei naționalități sau al unei minorități naționale etc.) de a se administra singur, în cadrul unui stat condus de o putere central”, în timp ce cuvântul independent ca “Situație a unui stat sau a unui popor care se bucură de suveranitate națională; stare de neatârnare și drept de a rezolva liber (cu respectarea drepturilor altor state și a principiilor dreptului internațional) problemele sale interne și externe, fără amestec din afară; autonomie

Ieri, duminică – 27 octombrie, a avut loc Marele Marş al Secuilor la care au luat parte peste 120 de mii de participanţi. Alături de aceştia a fost prezent şi Kelemen Hunor – preşedintele UDMR.

Marşul s-a desfăşurat pe tronsonul DN 11, între oraşele Braşov şi Bacău. Au fost stabilite 14 puncte de întâlnire unde participanţii au fost organizaţi în 26 de coloane. La întâlnirea dintre coloanele de marş, pe drumul naţional, s-a format un şir lung de 53 de km.

Manifestanţii au fluturat steaguri mahiare şi secuieşti şi au purtat pancarte inscripţionate, majoritatea în limba română, cu mesaje precum: “Vrem autonomie, nu independenţă” şi “România este şi ţara noastră!

Secuimea, maghiarimea din Transilvania, nu vrea să priveze pe alţii de nimic, însă doreşte să decidă în chestiunile proprii” a declarat Kelemen HunorAm declarat de nenumărate ori, repetăm şi azi: autonomia nu înseamnă să luăm cuiva ceva ce îi aparţine, ci înseamnă să acţionăm în interesul cuiva. Prin  năzuinţele noastre de autonomie, prin ţelurile noastre, nu vrem să luăm nimănui nimic, nici românilor, nici maghiarilor, nu vrem să luăm nici bunuri, nici proprietăţi, nici decizii, nici drepturi. Cerem însă, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, să  avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc”

Sursa foto: puterea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Romanii, cei mai interesati est-europeni sa cumpere masini electrice

Nu mai puțin de 36% dintre românii care sunt în căutarea unei maşini noi...

PNL a bătut palma cu UDMR pentru Consiliul Local Timișoara

Negocierile dintre PNL și UDMR pentru formarea unei majorități în Consiliul Local Timișoara au...

Negocieri pentru Consiliul Local Timișoara. Robu exclude alianțe cu Dugulescu

Negocierile pentru crearea unei majorități în Consiliul Local Timișoara sunt în toi. PNL poartă...