laszlo-tokes

Deputatul Viorel Dragomir a lansat astăzi un atac dur la adresa europarlamentarului László Tőkés, acuzându-l pe acesta de extremism şi mai ales de faptul că nu este recunoscător statului român pentru ceea ce acesta a ajuns ca cetăţean al României.

„Statul român a investit în László Tőkés. Statul român l-a susţinut pe cetăţeanul român László Tőkés la grădiniţă, şcoala generală, liceu şi universitate. I-a acordat dreptul de a studia limba română, dar şi limba maternă, de a-şi promova specificul etnic şi cultural. I-a pus plăcuţe în limba maternă la intrările în localităţi. I-a dat dreptul de a folosi limba maternă în administraţie.

Ani la rând statul român i-a platit salariul şi, în final, i-a creat posibilitatea de a reprezenta România în Parlamentul European pentru a susţine interesele statului, nu pentru a promova extremismul ce reprezintă un pericol pentru democraţie şi valorile europene.

Intelectualul László Tőkés este produsul statului român, dar extremistul László Tőkés este produsul unor mişcări condamnate de Europa, izolate de statele responsabile. László Tőkés promovează azi separatismul etnic, se hrăneşte cu ură, iar mâine poate ajunge la promovarea exterminării începute de fascişti sau la epurarea hortiştilor. El vorbeşte de ruşii minoritari din Crimeea. Istoria ne aduce aminte de drama tătarilor exilaţi în Siberia de către ruşii atotputernici, de practicile sovietice de exterminare a populaţiei autohtone.

Oare românii ar trebui să-şi aducă aminte de faptele hortiştilor? Şi noi cunoaştem istoria, ne amintim ororile hortiştilor, dar tratăm viitorul cu toleranţă etnică şi spirit european. Cine poate vorbi de acces liber în Europa dar autonomie pe criterii entice? Doar un extremist!

Concluzia este că bunul simţ şi recunoştinţă faţă de cei care l-au format intelectual nu se regăsesc în caracterul lui László Tőkés, dar secuii sunt la ei acasă în România şi au drepturi de care românii de peste graniţe nu beneficiază. Eu nu i-aş da două palme lui László Tőkés. I-aş întoarce spatele pentru că indiferenţa îi doare cel mai mult pe cei ca el. Extremiştii nu au deschidere către dialog şi negociere, ei sunt greşeli ale geneticii care pot fi izolate doar prin acţiunea instituţiilor statului.

Apărarea unităţii şi integrităţii teritoriale a României, a drepturilor şi libertăţii cetăţenilor români indiferent de etnie reprezintă obligaţia instituţiilor statului român” se arată într-un comunicat semnat de deputatul PSD, Viorel Marian Dragomir.

Foto:libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.