Matematică pură! În Penitenciarul Timișoara, deținuții se aprovizionează en gros cu droguri, în format letric, și le comercializează en detail… la pătrățică

- Advertisement -
Și uite așa, toată lumea e fericită! Pușcăriașii, în special cei dependenți de stupefiante sau etnobotanice, sunt liniștiți că au de unde să-și procure doza zilnică, fără prea mari eforturi și fără să dea piept cu simptomatologia acută de sevraj! La rândul lor, alți încarcerați sunt și ei entuziasmați, la propriu, că mai fac un ban cu care să-și întrețină familiile sau să-și cumpere alte favoruri, în regim închis, chiar și de dincolo gratii. Și, de departe, cei mai relaxați și flexați sunt gardienii de la ”Popa Șapcă” care știu că orice deținut liniștit, când are tot ce-i trebuie, înseamnă un raport în minus, la ieșirea din tură. Altfel spus, nimeni nu are dureri de cap!

Una peste alta, așa cum rezultă din probe, obținute de voceatimisului.ro în ultimele trei săptămâni de investigație jurnalistică, afacerea cu droguri din Penitenciarul Timișoara este una deosebit de înfloritoare, în special pentru comercianți. Atât pentru cei care se află în afara pușcăriei, cât și pentru cei care vând la en gros, dar mai ales en detail, pe toate secțiile de la ”Popa Șapcă”!

Mai puțin pentru angajații din sistem care, deși cunosc mersul lucrurilor, preferă să nu se implice și să adopte poziția de entitate neutră și non beligerantă. Nu de alta, dar niciun gardian nu se dă în vânt după ore suplimentare, în special la finalul turelor de noapte, pe care să și le petreacă exersându-și caligrafia și veleitățile de scriitor. E cât se poate de limpede că, din pricina lipsurilor financiare, dincolo de porțile carcerei, situate chiar în centrul Timișoarei, pe strada Popa Șapcă nr. 7, nu pătrund droguri din categoria celor scumpe – gen cocaină, heroină, LSD, hașiș sau marijuana. Sub nicio formă, nu!

Tot ce intră peste gardurile înalte, printre gratiile și sârmă ghimpată a centrului de detenție de pe malurile Begăi nu este altceva decât un derivat al trioxidului de arsen. Popular, șoricioaică! Sau, printre cadrele medicale, drogul zombie, una dintre cele mai puternice substanțe chimice, cu un efect devastator asupra organismului celui care alege să îl consume! Cert e că, inhalată în mod regulat, apar stări de halucinație, tulburări cardiace, respiratorii, toate urmat de colaps, comă și, într-un final, se ajunge la deces.

Acum, deținerea de șoricioaică, în vederea consumului propriu, nu este pedepsită de lege. Legea prevede tragerea la răspundere doar a celor care o comercializează, în speță cei care efectuează operațiuni cu substanțe psihoactive. Aceasta este și explicația pentru care, ieri dimineața, procurori ai DIICOT și polițiști din cadrul BCCO au efectuat un număr de șapte percheziții domiciliare în Timiș și Dâmbovița, la mai multe persoane despre care existau informații că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, s-au constituit într-un grup de crimă organizată pentru comercializarea în unitățile de detenție, așa cum e și Penitenciarul Timișoara, a unor cantități de droguri de risc și mare risc.

Scrisori de dragoste

Ancheta procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a ajuns la concluzia că drogurile erau introduse în centrul de detenție de pe strada Popa Șapcă nr. 7 prin intermediul unor scrisori, aparent inofensive. Practic, prin procedee chimice, drogurile erau diluate și, mai apoi, impregnate în hârtie și, rareori, în materiale textile. Așa cum a rezultat și din verificările reporterilor voceatimișului.ro, substanțele interzise ajungeau în mâinile deținuților din Penitenciarul Timișoara sub forma de epistole, în care erau prezentate chestiuni de familie, sentimente sufletești, emoții, dragoste etc. Cert e că toate trăirile erau redactate de mână și mereu pe un format de caiet studențesc de matematică, un A4.

De cele mai multe ori, destinatarul scrisorii, aflat după gratiile Penitenciarului Timișoara, nu era decât un intermediar al afacerii, recte un comerciant en gros al drogului, impregnat în celuloză. Și, așa cum reiese din probe, la prima mână, coala de caiet studențesc, care colcăia a șoricioaică, era vândută către un alt dealer, aflat și el în detenție, cu suma de fix 1500 RON. Ulterior, cel care se ocupa de comerțul en detail o plasa către clienți. Așa că, în lipsa unui cântar, totul se calcula la… pătrat! Adică, la pătrățică de caiet de matematică! Asta e logica pentru care, în dorința de a ușura activitățile economice ilicite, epistolele, îmbibate cu trioxid de arsen, erau scrise pe foi mari, gata liniate și împărțite în mici carouri.

Acum, din probatoriu a rezultat că, în funcție de calitatea drogului, mercurialul pentru o doză de șoricioaică la ”Popa Șapcă” se calculează în felul următor. Dacă era avion (puternic), atunci două pătrate de caiet de matematică se comercializează la prețul/echivalentul unui pachet de țigări, fie în bani ori în natură. Că și tutunul e monedă de schimb! Dacă drogul e diluat și nu dă senzațiile mult așteptate, în acest caz, un pachet de țigări echivalează cu 4-6 pătrățele de caiet studențesc de matematică. Cert e că, indiferent sub ce formă ajunge șoricioaica în Penitenciarul Timișoara, că e slabă sau avion, pătrățele sfârșesc la fel: îndesate în țigara normală și, mai apoi, fumate de către deținuți! Până intră-n transă!

Fără probleme, așa cum a reieșit și din verificările reporterilor voceatimișului.ro, deținuții care se ocupă de vânzarea drogurilor, în interiorul Penitenciarului Timișoara și la maniera de en detail, scot un profit frumușel. Mai exact, la o investiție de 1500 RON, o simplă foaie de caiet de matematică, împărțită corespunzător, scoate un beneficiu de circa 10.000 de lei! Adică, echivalentul a 2000 euro! Și vorbim despre o singură și o simplă coală de hârtie de tip A4, ce-i drept, îmbibată cu tot soiul de precursori chimici, care fac viața mai frumoasă deținuților și traiul mai liniștit gardienilor!

Oricum, e greu de făcut un calcul exact cam câte scrisori de dragoste pătrund, gata prespălate și parfumate, dincolo de porțile pușcăriei de pe Popa Șapcă! Sau câți en-gros-iști de genul acesta, la 1500 RON epistola, există pe secțiile Penitenciarului Timișoara! Cert e că, atât timp cât, azi, din date publice, unitatea de detenție din centrului orașului de pe Bega are înregimentate 950 de persoane, e clar un singur lucru: piață de desfacere există! Și, atâta timp cât există forță de muncă și rețea de distribuție, ca-n orice economie capitalistă, pentru șoricioaică va exista și cerere și ofertă! Atât după gratii cât și în libertate…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Politia Locala descopera numarul ”ingrijorator” de drogati din parcurile Timisoarei

Cinci tineri au fost depistați de polițiștii locali consumând...

Politistii din Timis, actiuni de prevenire in scoli

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii reprezintă atribute esenţiale ale activităţii...

Detinutii din Penitenciarul Popa Sapca, in ”permisie” de Pasti

Aproximativ 12 procente dintre persoanele private de libertate, custodiate...

De 1 iunie, fii si tu SuperErou: Donare de sange la sediul Penitenciarului Timisoara

Funcționari publici din cadrul Penitenciarului Timișoara s-au alăturat campaniei...

Procurorii DIICOT isi inceteaza activitatea si se alatura protestelor

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare...

Din aceeași categorie

Categorii Populare