Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Mormane de gunoaie au împânzit Timișoara! Poliția Locală AMENINȚĂ cetățenii care nu respectă legea FOTO

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Poliția Locală Timișoara efectuează zilnic acțiuni pentru verificarea modului în care persoanele fizice și juridice respectă legislația referitoare la protecția mediului, în special în ceea ce privește abandonarea de deșeuri pe domeniul public, unde se creează rampe clandestine care produc disconfort, provocând atât indignarea celorlalți timișoreni care respectă legislația din domeniu, cât și un aspect inestetic.

În contextul în care Timișoara candidează la titlu de Capitală Culturală Europeană 2021, iar timișorenii își doresc un oraș curat și civilizat, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului atrag atenția persoanelor fizice și juridice că sunt obligate să respecte prevederile legale, în caz contrar riscând sancțiuni și chiar costurile generate de curățarea rampelor clandestine de deșeuri formate. În acest sens, în Legea 101/2006 republicată, referitoare la salubrizarea localităților, este specificat faptul că ”după identificarea producătorului, respectiv deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și sancțiunile contravenționale”. Din evidențele Poliției Locale dar și ale societății de salubrizare Retim, s-au conturat locurile în care frecvent, în ciuda igienizărilor repetate, s-au constituit rampe clandestine de deșeuri. Ca măsură preventivă s-au distribuit Asociațiilor de proprietari/locatari, dar și tuturor celor care locuiesc îm imobile private din jurul acestora notificări prin care li se aduc la cunoștință sancțiunile pe care le riscă, precum și faptul că persoanelor care abandonează deșeuri în alte locuri decât cele destinate sau amenajate în acest sens li se pot imputa costurile apărute pentru efectuarea curățeniei. Tot în acest context, în ultima lună, polițiștii locali au transmis Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara datele a 14 persoane depistate abandonând deșeuri pe domeniul public pentru a se lua măsurile de recuperare a sumelor alocate efectuării curățeniei, aceasta pe lângă sancțiunile aplicate.

Pentru menținerea unui oraș curat, polițiștii locali atrag atenția cetățenilor și cu privire la responsabilitățile pe care le au cu privire la respectarea legislației privind protecția mediului în perioada în care va demara acțiunea ”Curățenia de primăvară”, mai exact în perioada 16-29 martie 2015. Astfel, potrivit HCL 299/2012 privind modificarea şi completarea Anexei la HCL 453/2007 privind aprobarea Regulamentului Serviciului de Salubrizare al Municipiului Timişoara şi a indicatorilor de performanţă ai Serviciului de Salubrizare, se interzice proprietarilor de imobile (case individuale), asociaţiilor de proprietari/locatari, instituţiilor publice, agenţilor economici scoaterea şi depozitarea pe domeniul public în cadrul acţiunilor ecologice (Curăţenia Generală de Primăvară/Toamnă), de deşeuri din amenajări interioare (moloz) şi deşeuri din curăţirea pivniţelor şi podurilor (praf de cărbune, ţigle, cărămizi, faianţă şi gresie sparte). Este interzisă scoaterea şi depozitarea pe domeniul public a obiectelor de uz casnic/gospodăresc, deşeurilor vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice (Curăţenia Generală de Primăvară/Toamnă) mai devreme de o zi faţă de cea în care este programată colectarea, precum şi după ziua în care este programată colectarea în zonele şi cartierele din municipiul Timişoara. De asemenea, deșeurile care se colectează în perioadele de curățenie de primăvară și toamnă trebuie depozitate pentru a fi ridicate la bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia, resturile provenite din tăieri de corecţie (ramuri) tăiate la dimensiuni de maxim un metru şi legate în snopi, deşeurile şi obiectele ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice, fiind interzisă amplasarea recipientelor de precolectare a deşeurilor pe trotuare de-a lungul bulevardelor şi căilor de circulaţie, pe spaţiile verzi, în parcuri, parcari, precum şi la o distanţă mai mică de 5 m de liniile de tramvai. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 1.000 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore