aur-1-3

Pe data de 14 aprilie 2014, în jurul orei 17:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş, s-au prezentat pentru a intra în ţară doi bărbaţi, într-un autoturism marca Volkswagen. La controlul vamal, s-a stabilit că cei doi cetăţeni români, Gumi M., în vârstă de 22 de ani şi Ioan B., în vârstă de 65 de ani, au domiciliile pe raza judeţului Timiş.

Oamenii legii au demarat un control amănunţit asupra maşinii şi a bagajelor celor doi bărbaţi, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse sub capota şi în bordul vehiculului, 800 monede de metal de culoare galbenă, inscripţionate Franz Josef, 1915.
Monedele au fost trimise spre expertizare specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – Direcţia Metale şi Pietre Preţioase care, în urma expertizei preliminare, au stabilit că piesele sunt confecţionate din aur de 23,6 karate.

Cei doi bărbaţi au declarat că monedele aparţin unor rude din Austria care i-au rugat să le transporte în România. Cele 800 de monede, în greutate totală de 11,167 kg au fost predate Trezoreriei Statului, in vederea expertizării detaliate, urmând ca în funcţie de rezultatul acesteia să fie stabilită încadrarea juridică a faptei. Cercetările continuă în vederea luării măsurilor legale.