Prezent zilele trecute le Bruxelles pentru plenul extraordinar al Comitetului Regiunilor, din care face parte, primarul comunei timişene Dudeştii Noi – Alin Nica – şi-a expus, în plen, raportul privind dezvoltarea la scară largă a sitemelor de comunicaţii şi alte probleme ce au legătură strânsă cu acestea.

Astfel, Nica a atras atenţia „europenilor” că tăierea drastică de buget care s-a făcut la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul telecomunicaţiilor, buget care de la 9 miliarde de euro a ajuns la doar un miliard de euro, s-a constatat că e nevoie de o revizuire a politicii în ceea ce priveşte aceste reţele trenaseuropene de comunicaţii. „Banii alocaţi iniţial pentru iniţiativa de conectare a Europei, cu care se finanţau proiecte de infrastructură digitală, şi a reducerilor fondurilor de la nouă miliarde la doar un miliard de euro s-a constatat că trebuie revizuită politica în ceea ce priveşte reţelele transeuropene de telecomunicaţii şi în acest sens raportul pe care astăzi l-a aprobat Comitetul Regiunilor (CoR) se referă la armonizarea acestui cadru legal şi instituţional în ceea ce priveşte această strategie în telecomunicaţii. Părţile esenţiale ale raportului meu se referă la faptul că trebuie acordată o atenţie deosebită penetrării reţelelor de internet de mare viteză în zonele greu accesibile, acolo unde piaţa liberă nu reuşeşte să le creeze. Trebuie un imbold din partea administraţiei, în zonele rurale sau greu accesibile, în zonele îndepărtate de oaşe, sau chiar în marile aglomerări urbane care se confruntă cu probleme socio-economice deosebite. Un alt aspect deosebit de interesant este referitor la eliminarea barierelor de orice tip în ceea ce priveşte libera circulaţie a informaţiei şi de a asigura fără discriminare accesul la internetul de mare viteză. Aici apare şi aspectul referitor la eliminarea tarifelor de roaming” ne-a declarat primarul comunei situate la doar 10 kilometri de Timişoara.

Acesta a intrat şi pe un „teren minat”, în raportul său făcând referire şi la acuzele de spionaj de la nivel internaţional, toate aceste probleme apărând de la scurgerea uneo informaţii cu caracter secret. „Cel mai important aspect al raportului meu se referă la securitatea datelor, ţinând cont de ultimele discuţii de spionaj internaţional între anumite state, fiind necesar un accent mai amre pe asigurarea intimităţii şi a securităţii acestor date şi acest lucru trebuie garantat prin legislaţia europeană” a încheiat Alin Nica, primarul comunei timişene.

Alin Nica (32 de ani) este cunoscut în România ca fiind cel mai tânăr politician care a urcat în fotoliul de primar, asta întâmplându-se cu mai bine de nouă ani în urmă, pe vremea când abia împlinise 23 de ani, dar şi pentru faptul că este cântăreţ, participând la ediţia din 2012 a preselecţiei naţionale pentru Eurovision.