Primăria Timișoara a scos la mezat achiziționarea a 33 de firobuze, deși Agenția Națională pentru Achiziții Publice a sesizat predictibilitatea procedurii

- Advertisement -
Adevărul e că, așa cum rezultă din documente oficiale, încă de când s-au pus pe treabă, ca să achiziționeze un număr de 33 de firobuze pentru timișoreni, (mega)specialiștii lui Dominic Fritz au tot făcut un permanent ping-pong cu specialiștii de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Fără niciun dubiu, după cum arată și corespondența oficială dintre cele două entități publice, în proporție covârșitoare, contrele au fost legate de caracterul predictibil al licitației organizate de Primăria Timișoara și, nu în ultimul rând, de aspecte privind calitatea și regularitatea adjudecării mijloacelor de transport în comun, prin procedură publică.
În traducere, chestiuni legate de respectarea legislației privind procedurile de cumpărare a firobuzelor și, evident, o tentativă de favorizare a unui competitor. Că asta înseamnă predictibilitatea unui rezultat al unei licitații publice – un caiet de sarcini cu dedicație!

Ca să fie limpede pentru toată lumea, Primăria Timișoara a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) vineri, 22 decembrie 2023, licitația pentru 33 de troleibuze, finanțate prin PNRR. Potrivit documentației, municipalitatea a anunțat că dorește să achiziționeze 8 troleibuze de 12 metri și 25 de troleibuze de 18 metri. În total, cumpărături de aproape 110 milioane de lei – 26 milioane euro! Evident, (pseudo)reușita primarului Dominic Fritz a fost anunțată în două etape, mari și late: pe 22 decembrie 2023 și 3 ianuarie 2024!

După care, pe parcurs, povestea a fost rostogolită pe o serie de canale de comunicare și prezentată drept un mare succes al profesioniștilor din administrația locală a USR. Doar că, și în clipa de față, așa cum demonstrează hârtiile oficiale, victoria Primăriei Timișoara, în ce privește reînnoirea flotei de troleibuze, este departe de realitate! Așa că, până la proba contrarie, și achiziția celor 33 de firobuze rămâne la stadiul de poveste și la nivelului unui nou exercițiu de imagine al celui mai iubit fiu al municipiului de pe Bega.

Acum, e foarte bine ca timișorenii să știe că, încă înainte de publicarea licitației în Sistemul Electronic de Licitații Publice (SEAP), mai exact pe data de 19 octombrie 2023, ANAP a sesizat, în scris (nr. 16784), derapajul primăriei de sticlă a lui Dominic Fritz, în cazul achiziționării troleibuzelor.  Și instituția de reglementare, după un act chirurgical de 4 pagini, în care a disecat și a întors pe dos toată procedura de achiziție publică, a emis… un aviz de conformitate condiționat! Pe scurt, motivele au fost legate abateri privind regularitatea și calitatea caietului de sarcini.

Cert e că observațiile ANAP au, la început de frază, câte o formulare de genul – vă recomandăm să eliminați/reformulați termenii subiectivi… întrucât nu pot fi evaluați unitar sau varianta – vă rugăm să nu mai utilizați termeni de tipul… întrucât au un caracter subiectiv. Mai sunt și altele: reevaluați solicitările întrucât încheiați un contract cu titlu oneros (conform Legii nr 98/2016), acțiuni care duc la restrângerea accesului la procedura de atribuire, menționați clar un termen/grafic de livrare, cerințe excesive și restrictive etc!

Da, conform DEX, subiectiv înseamnă necorespunzător, părtinitor! Cerințele restrictive, excesive și contractul cu titlu oneros nu mai necesită nicio altă explicație, în extenso! În termeni tehnici – licitație cu dedicație! Oricum, una peste alta, Primăria Timișoara n-a dat nici 2 bani pe observațiile obligatorii ale celor de la ANAP, făcute, în scris, pe data de 19 octombrie 2023. Semn că, în același an, pe 22 decembrie, Dominic Fritz a ieșit cu anunțul public conform căruia licitația, privind achiziția celor 33 de firobuze, a demarat, după multă muncă asiduă a specialiștilor din administrația de sticlă a Timișoarei.

De fapt, așa cum rezultă din documente, abia pe 3 ianuarie 2024, la două săptămâni de la lansarea pe orbită a achiziției publice în SEAP și exact în ziua în care un competitor a sesizat și a adus dedicațiile din caietul de sarcini, în atenția Consiliului National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), primarul Dominic Fritz a făcut prima erată. Nici măcar asta în totalitate și ad literam, ci un soi de demers pe care l-a făcut de ochii lumii și pe care, ulterior, l-a adus… în atenția operatorilor economici interesați! 

Goana după cadouri 

Că exact așa au stat lucrurile și că erata din data de 3 ianuarie 2024 a Primăriei Timișoara nu a fost altceva decât o bătaie de joc, rezultă clar din două direcții. În primul rând, e limpede ca lumina zilei că, dacă n-ar fi existat sesizarea către CNCS de pe data de 3 ianuarie 2024, operatorii economici interesați nu ar fi primit nicio o erată! Interesant e ca dincolo de o clarificare de 3 pagini din 3 ianuarie 2024, făcută, așa cum spune Dominic Fritz, în baza solicitării ANAP nr. 16784 din 19 octombrie 2023, primăria de sticlă a mai făcut încă o erată. De data aceasta, una din oficiu, aruncată în SEAP pe 10 ianuarie 2024, la ora 15.27!

Ca mai apoi, a doua zi, pe 11 ianuarie a.c, la ora 15.32, Agenția Națională pentru Achiziții Publice să dea din nou de pământ cu (ultra)specialiștii lui Dominic Fritz, punând exact aceeași parafă, pe fix aceleași motive enumerate mai sus – aviz de conformitate condiționat! Semn că, nici în ceasul al 13-lea, administrația USR n-a priceput absolut nimic din subiectivismul caietului de sarcini și nici din predictibilitatea licitației publice pentru achiziționarea a 33 de firobuze, în valoare totală de 26 milioane euro.

La fel cum n-a înțeles Primăria Timișoara nici faptul că, toate contrele pe regularitatea și pe predictibilitatea achiziției publice, invocate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, conform legislației, nu duc decât într-o singură direcție, la fel de previzibilă ca și…predictibilitatea: “Contractul de achiziție sau contractul de concesiune, încheiat ca urmare a unei proceduri de atribuire, care a făcut obiectul controlului ex-ante și în care ANAP a emis un aviz conform condiționat, iar autoritatea contractant a derulat și finalizat procedura de atribuire, fără a remedia abaterile de la legislație, constatate de ANAP, este nul absolut”. E clar că, dacă ar fi avut ceva de comentat vizavi de semnalele de alarmă trase de ANAP, tot conform legii, Primăria Timișoara ar fi avut posibilitatea de a contesta în instanța de judecată, atât avizul neconform (condiționat), cât și pretențiile inspectorilor din cadrul autorității de reglementare a licitațiilor publice. 

În schimb, administrația USR a ales să-și vadă de drumul… predictibil și nu s-a adresat niciodată instanțelor competente, deși ANAP a tras, la foc continuu, avertismente de integritate privind licitația celor 33 de firobuze, în valoare de 26 milioane de euro, finanțate prin PNRR! Și asta spune ceva….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Mafia imaginară de pe mal se uită la canotorii… de pe mal

Mai mult ca sigur, imaginile de mai jos nu...