Primarul Timișoarei, amendat pentru discriminare. Robu: Vom ataca în instanță

- Advertisement -

Primarul Timișoarei a fost amendat cu suma de 10.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Motivul? Tramvaiele din oraș nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Nicolae Robu spune că amenda nu este personală, ci instituțională și o va ataca în instanță.

Potrivit unei hotărâri emise de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în mai 2016, mai mulți primari din țară au fost amendați, fiind reclamat „caracterul discriminatoriu al neasigurării condițiilor de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii în mijloacele de transport în comun”. Problema a fost sesizată încă din 2014, dar nu s-au luat măsuri, susțin reprezentanții Consiliului. Este vorba despre zeci de orașe din țară, printre care se regăsește și Timișoara.

Curios este faptul că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat abia în urmă cu doi ani în această problemă, care nu este una nouă, ci datează de pe vremea administrației Ciuhandu. Tramvaiele au fost achiziționate pe perioada mandatului fostului primar, Gheorghe Ciuhandu, perioadă în care nu s-a sesizat nimeni asupra faptului că nu asigură condițiile necesare pentru persoanele cu nevoi speciale. Din moment ce precedenta conducere a Primăriei Timișoara nu a fost sancționată, ne întrebăm ce a determinat abia acum Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să ia măsuri.

Primarul Nicolae Robu este decis să conteste amenda în instanță, pe care o consideră nedreaptă. El susține că amenda nu este personală, ci instituțională.

„S-a prezentat greşit situația. Nu este o amendă personală, ci este una instituţională, pe care o vom ataca în instanţă. Noi suntem acum, în această ţară, împărţiţi în două categorii: unii care fac şi unii care îi amendează pe cei care fac, aceasta este situaţia. Sunt nişte conţopişti, care nu au făcut în viaţa lor nimic, care stau şi nu înţeleg realităţile, dar au o plăcere aşa, să îşi arate muşchii amendând orbeşte. Ce minte poate avea cel care nu poate pricepe că a schimba tramvaiele într-un oraş înseamnă ani de zile de eforturi? Că niciun oraş din lumea aceasta nu poate scoate peste noapte zeci de milioane de euro pentru a-şi schimba parcul de tramvaie? Noi am fi meritat să fim amendaţi dacă nu am fi făcut nimic, dar avem deja două tramvaie prevăzute cu rampe, alte 12 date în modernizare, care vor fi gata pe parcursul acestui an, care vor fi prevăzute cu rampe. Pentru 2017 avem alte 14 tramvaie care vor fi trimise la modernizare şi vor fi prevăzute cu rampe. În plus, intenţionăm şi să cumpărăm tramvaie noi pe fonduri europene de pe exerciţiul financiar 2014 – 2020 şi vom cumpăra 10 sau 15, vedem câte ni se permite. Drept urmare, suntem foarte preocupaţi să rezolvăm problema. Toate aceste eforturi ar fi trebuit să fie luate în considerare de către cei de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Nu cred că e firesc ca ei să procedeze așa cum au făcut-o. Dar probabil că au salariile mult mai mari decât îl am eu și vor și mai multe bonusuri, în funcție de amenzile pe care le aplică. Pentru că, presupun că așa cum e obiceiul în România, cine amendează are și un bonus. Sunt stimulați să amendeze. Vom ataca în instanță”, a declarat Nicolae Robu.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare