Proletcultism de masă! Poliția Locală Timișoara și-a instruit efectivele terestre, ca să-i rupă cu amenzile pe bicicliștii și trotinetiștii din zona pietonală, în baza unui HCL abrogat de doi ani

- Advertisement -
Prinde orbu’, scoate-i ochii! Cam la asta se rezumă, pe scurt, modul toxic de abordare prin care Poliția Locală Timișoara, aflată în subordinea municipalității de pe Bega, încearcă să-i îndulcească existența primarului Dominic Fritz. Nu oricum, ci din orice poziție! Nici nu mai contează că, dincolo de abordări fanteziste, care au legătură doar cu pupincurismul din Evul Mediu timpuriu, flic-flacurile disperate ale instituției de pază și ordine publică dau rateuri antologice. Unele greu de exprimat în cuvinte simple!

Și toată nebunia a început vineri, pe data de 11 martie 2023, în jurul prânzului când, așa cum știe toată lumea, deja, o fetiță de numai 3 ani, a fost izbită în plin de către un biciclist, care circula cu viteză, chiar pe zona pietonală din centrul istoric al Timișoarei. Din fericire pentru toată lumea, azi, minorul este în afara oricărui pericol!

Acum, fără prea multă politică, e de menționat faptul că circulația pe două roți, pe corso, a fost interzisă de vechea administrație locală a lui Nicolae Robu, sub sancțiunea unor amenzi, tocmai pentru a preveni asemenea accidente nefericite, în zone aglomerate, în care copiii zburdă liberi.

În schimb, totul a devenit posibil în mandatul de primar al lui Dominic Fritz când, pe data de 15 martie 2021, într-un stil absolut populist și ipocrit, noua comenduire a Primăriei Timișoara a anunțat că va desființa două HCL-uri absurde, care au legătură cu mijloacele de locomoție nemotorizată în zona centrală.

Chipurile, ca un prim pas spre întoarcerea la normalitate și spre un oraș în care toți cetățenii sunt tratați cu respect! Cert e că, după incidentul urât din data de 11 martie 2023, în care un minor a fost la un pas să-și piardă viața pe zona pietonală, datorită contactului violent cu o bicicletă, toți useriștii, care până atunci și-au rupt cămașa de pe ei pentru a redeschide zona de promenadă pentru iubitorii de velo, au adoptat poziția struțului!

Că poziția de drepți a (pre)luat-o Poliția Locală Timișoara! Așa se face că, în tot acest context, ca să ia presiunea de pe administrația lui Dominic Fritz și ca să dea dovadă de utilitate publică, așa cum rezultă din probe, entitatea s-a pus în mișcare, comunicând pe orizontală tuturor angajaților săi că, în perioada 16-19 martie a.c, zilnic între orele 11-14 și 17-19, se va acționa punctual în zona pietonală Victoriei-Libertății-Alecsandri-Unirii.

Evident, pentru depistarea și sancționarea persoanelor care se deplasează pe biciclete și trotinete, în zonele menționate în articolul 28 indice 2, alineatul 1 din HCL 371/2007, modificată prin HCL 266 din 4 iulie 2017. Adică, amenzi de până-n 400 RON pentru minori și 800 RON pentru majori!

Adevărul e că teasingul Poliției Locale Timișoara, în grupurile interne de pe aplicația de WhatsApp, s-a făcut în fiecare zi, până pe data de 16 martie, astfel încât toate efectivele de pază și ordine să fie instruite: Începând de azi și până duminică inclusiv, vom organiza o acțiune amplă – inclusiv cu echipajele auto din patrulare – în zona central/pietonală, conform HCL 266/2017 pe linie de circulație pe biciclete, triciclete etc. Anexez actul normative în baza căruia doar astăzi aplicăm sancțiuni cu avertisment scris, iar în celelalte zile sancțiuni cu amenda”. Și, într-adevăr, adjunctul instituției, Dumitru Domășnean, s-a ținut de cuvânt și a anexat și HCL 266/2017, în baza căruia polițiștii locali ar fi trebuit să-i sancționeze pe iubitorii de velo, pe 16 martie a.c., și, în rest, să-i cocoșeze cu amenezi, până pe 19 martie a.c.

Memorie scurtă

Acum, așa cum rezultă din date publice, fără niciun dubiu, dezideratul comndantului-adjunct Dumitru Domășnean ar fi fost imposibil de aplicat, încă din prima secundă. Și asta, din două motive mari și late, ar fi trebuit să o știe și secundul Poliției Locale Timișoara! În primul rând pentru că e jurist și ar fi trebuit să aibă la cunoștință, încă din primul an de studii superioare, că nicio lege/decizie/hotărâre nu poate fi aplicată retroactiv și, cu atât mai puțin, când nu mai este în vigoare. Adică, e abrogată!

Prin absurd, dacă Domășnean a lipsit motivat de la lecția cu pricina, atunci, ar fi trebuit măcar să-și aducă aminte că însuși domnia sa, pe vremea când era șeful instituției și și-ar mai fi dorit să rămână încă o tură la butoane, a stat la baza desființării HCL 266/2017. Și asta reiese clar din raportul de specialitate nr. 1692 din 18 martie 2021, care poartă antetul Poliției Locale Timișoara și semnătura comandantului unității!

Practic, o dizertație servită pe tavă primarului Dominic Fritz, care a stat la baza abrogării HCL 266/2017 și la temelia declarației publice din 15 martie 2021 a edilului, cea cu…întoarcerea la normalitate și spre un oraș în care toți cetățenii sunt tratați cu respect!

Cert e că, așa cum arată datele publice, referatul de specialitate al jr. Dumitru Domășnean, intitulat ”…revocarea HCL 438 din 2 martie 2013 și HCL 266 din 4 iunie 2017…” și scris după dictarea consilierilor locali USR, a dus la emiterea și validarea HCL 394 din 26 octombrie 2021.

O decizie cât toate la un loc, una care, la sugestia  șefului Poliției Locale de atunci, a abrogat alte două hotărâri și a dat liber la bicicliștii și trotinetiștii pe zona pietonală, fără nicio sancțiune! Asta, până pe data de 11 martie 2023, exact în ziua contactului dintre cele două corpuri aflate în mișcare, într-un spațiu destinat exclusiv promenadei: o bicicletă și o fetiță de 3 ani!

Poate că e de râs dar, deși HCL 266/2017 a fost abrogat prin HCL 394/2021 de mai bine de doi ani, polițiștii locali au pus în aplicare ordinele de zi pe unitate, așa cum au fost ele transmise pe grupurile interne de WhatsApp de profesioniștii insituției. În prima zi, i-au rupt cu avertismente scrise pe biciclisti ca, ulterior, în următoarele zile ale acțiunii mult trâmbițate, cel puțin până pe data de 19 aprilie a.c., să aplice și amenzi.

Și, așa cum rezultă din probe, circa 10 sancțiuni cu amendă contravențională au fost aplicate unor bicicliști, în baza HCL 266/2017, abrogată. Toate procesele-verbale, numai bune de anulat în instanță, că prejudiciu există!

Oricum, în momentul de față, Poliția Locală Timișoara are chestiuni mult mai urgente, dincolo de upgradarea legislativă: să caute sursa de informații a jurnaliștilor de la voceatimisului.ro! Nu degeaba a băgat în anchetă internă vreo 4 suspecți de serviciu! Acum, dacă întreaga masă a agenților locali de contrainformații s-a pus la treabă serioasă, pe această cale venim și noi în sprijinul instituției care se află în subordinea primarului Dominic Fritz și care, prin bugetul local, se hrănește cu bani din taxele timișorenilor.  

Așadar, la finalul materialului, în atașament punem la dispoziția CI-știlor din Poliția Locală o înregistrare. De data asta, fără alte detalii ajutătoare!

Și așteptăm să vedem, dacă tot e anchetă internă, care va fi rezultatul investigațiilor din rândul polițiștilor locali. În special a celor care, contra cost, iau taxă de protecție de la cerșetori și, mai mult decât orice, fac reduceri de iarnă, mai ceva ca la piața de legume și fructe. Că, deh, e frig și nu se câștigă chiar atât de mult. Pe raționamentul, un cerșetor viu și dezghețat e mai bun decât… nimic!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img