Reţea de cămătari care au dat ţepe de 3.5 milioane de euro, destructurată de DIICOT. UPDATE Fotbalist celebru în dosar

- Advertisement -

Percheziţii de amploare organizate de DIICOT, astăzi, în Timişoara şi Suceava. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au descins la 18 locaţii, în cadrul unui dosar vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 17 de suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul este enorm, oamenii legii estimând că în decursul a şapte ani cămătarii ar fi deposedat oameni de bunuri în valoare de 3.500.000 de euro.

Pe scurt, cămătarii acordaru împrumuturi cu dobânzi extrem de mari şi termene mici de restituire, obligând clienţii să garanteze cu proprietăţile pe care le aveau. Aceştia refuzau să le acorde oamenilor pe care i-au creditat dreptul de a-şi vinde proprietăţile pentru a restitui datoriile, astfel că oamenii nu aveau de ales ajungând să fie executaţi silit. Însă, victimelor le era permis să locuiască în continuare în locuinţele pe care le-au deţinut contra unor chirii. În întreaga reţea erau implicaţi şi notari, care făceau afacerea mult mai credibilă.

„Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență. Sumele de bani imprumutate și dobânda perceputa erau preluate, atât cash cât și prin virament bancar de catre camatari sauerau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

Liderii grupării infractionale foloseau membrii familiei uneori, ca interfață, la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de imprumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a initia procedura executarii silite la executorul judecătoresc.
În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuințe pentru că nu au mai fost in masura să achite dobânzile percepute.

De asemenea, înainte de executarea silită, membrii grupului infracțional recurgeau la amenințări și agresiuni fizice pentru a determina victimele să renunțe la la imobilele în care locuiau fără a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor.
În aceste condiții, în marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau, au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 Euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 e uro cămătarilor, doar cu titlu de chirie, membrii grupării rotunjindu-și astfel veniturile și din prestarea de astfel de activități oneroase, nedeclarate la autoritățile fiscale pentru plata impozitului aferent.

S-a reţinut că, în unele cazuri, cămătarii racolau din baruri victime pentru a-și renova imobilul. După ce intrau în contact cu victima, îi solicitau acesteia să vadă imobilul, iar după ce-l ”evaluau” ,îi comunicau victimei ca îi pot sprijini cu suma de bani și cu firme care să le închirieze imobilul la sume exorbitante, de unde cămătarii solicitau comision. După ce convingeau victima, îi comunicau, după o perioadă de timp, că au gasit firma care să închirieze imobilul, dar pentru a avea câștig de cauză propuneau victimelor să treacă pe numele cămătarului întreg imobilul pentru a câștiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul în cauză. Atfel, prin aceste metode, membrii grupului convingeau victimele să înscrie în cartea funciară întreg imobilul pe numele cămătarului, imobil, care de regulă, avea valoare mare pe piaţă”, a transmis DIICOT. Pe surse au apărut informaţii că în dosar ar fi implicat şi fostul fotbalist Ioan Timofte.

Vom reveni cu amănunte.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Amatorism acut! Primarul Dominic Fritz, nici măcar erou de benzi desenate

Să ne aducem aminte, cu plăcere, când omul de...

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare