ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

RETETA ZILEI – 3 septembrie 2012

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Galuste – gomboti – knedle cu prune

Ingrediente:
(mai din ochi, dar din care au rezultat 22 de gomboti )

  • 4 cartofi, din care unul mare si 3 medii – sa fi tot avut vreo 600 de grame in total
  • 2 oua
  • 8 linguri de faina alba (varfuite)
  • 4 linguri de gris
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui
  • 40 de grame de unt
  • ~150 de grame de pesmet
  • zahar (tos sau pudra) dupa gust
  • zahar vanilat si/sau scortisoara pudra
  • bineinteles, 11 prune curatate de samburi si rupte in jumatati

Preparare:

Trebuie sa amintesc ca se fac galuste cu prune din aluat cu cartofi, dar si din cel oparit (am mentionat deja mai sus) si din aluat cu branza de vaci, asemanator celui pentru papanasii fierti; si din toate aceste aluaturi se fac galuste cu caise, de asemenea, dar si cu branza de vaci amestecata cu ou si stafide.
Dar sa ma intorc la reteta mea:
Pentru inceput, cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curata de coaja (poza 1). Se zdrobesc bine cartofii (poza 2).
(Dupa cum se poate vedea in poza, eu am folosit blenderul-stick, ustensila total nerecomandata cand e nevoie de cartofi pentru pireu, acest blender ii transforma intr-o masa cleioasa, neplacuta ca si consistenta daca e sa fie consumati ca atare, insa pentru aluatul de galuste acest pireu cleios e foarte util si ajuta la legarea aluatului).
Se adauga cele doua oua intregi, un praf de sare, cele 4 linguri de gris si 8 linguri de faina varfuite (poza 3). Se framanta rapid aluatul, fara a insista foarte mult, ideea e sa se obtina un aluat molcut, care sa se adune intr-o bila si sa se desfaca de pe peretii vasului, dar care e inca lipicios fata de maini (la nevoie, mai adaugati cate o lingura de faina, dar fara exagerare, nu trebuie sa se obtina un aluat greu) (poza 4).
 
(Aluatul trebuie sa fie moale, poate e ceva mai greu de lucrat cu el, insa rezultatul e de o mare fragezime. Daca se adauga faina pana la obtinerea unui aluat care nu se mai lipeste, galustele vor fi tari oricat le-am fierbe).
Cat timp au fiert cartofii, eu am pregatit pesmetul. Am incins uleiul intr-o tigaie, apoi am adaugat untul.
 
Cand untul s-a topit complet, am adaugat pesmetul si l-am rumenit, amestecand frecvent ca sa nu se arda.
 
De cand ma stiu eu pe lume, mananc galuste cu prune cu pesmetul indulcit cu zahar tos. Stiu, daca as pune zahar pudra probabil ar fi mai fin, dar la acest desert prefer sa simt cristalele de zahar crantanind, asa m-am obisnuit si asa imi place. Asadar, am adaugat zaharul tos (dupa gust) si semintele dintr-o pastaie de vanilie.
 
Am amestecat bine si am acoperit cu un capac, pentru ca semintele de vanilie sa isi dezvolte aroma in pesmetul inca fierbinte.
Si ma intorc inca o data in timp :P, la momentul in care cartofii, iata, erau fierti, dar inca prea fierbinti ca sa ii pot decoji, pesmetul pregatit si el, deci ce sa fi facut in acel moment? Am pus o oala incapatoare (5-6 litri) plina cu apa, la fiert.
Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa (eu tin un castronel cu apa la indemana) se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune, se aplatizeaza in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite (buna-mea facea cu prune intregi, dar ieseau gombotii cat ghiulele de tun!).
 
Se inchide cu grija aluatul peste pruna, se rotunjesc galustele in palmele ude si se plonjeaza pe rand in apa clocotita.
 
In scurt timp, galustele se vor ridica la suprafata. In acest moment se reduce focul la minimum si se mai fierb in clocote mici 4-7 minute, pentru ca grisul din compozitie sa absoarba umiditate, fragezind aluatul, si pentru ca pruna din interior sa fiarba si ea (daca doriti pruna mai cruda, scoateti galustele mai repede).
 
Cand sunt gata, galustele se scurg bine de apa si se imbraca in pesmetul dinainte pregatit.
 
Se aseaza pe un platou si se servesc (merg foarte bine stropite cu smantana, daca va place). Daca veti respecta reteta de mai sus, gombotii cu prune vor fi la fel de buni calzi, ca si reci.

sursa  www.retetecalamama.ro

- Advertisement -
Articolul următor
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore