Sorin-Grindeanu-si-Nicolae-Robu

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, i-a trimis prim-ministrului Sorin Grindeanu o primă adresă oficială. În documentul postat pe Facebook de edilul timişorean, acesta cere ca legislaţia din domeniul finanţărilor sportive să fie clară.

Mai exact, primarul cere ca normele care reglementează finanţarea echipelor de sport să nu mai fie interpretabile şi să se evite situaţiile precum cele care au avut loc în anii precedenţi la Timişoara, când Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au emis HCL-uri şi HCJ-uri privind finanţarea echipelor sportive, iar actele, deşi au fost vizate de legalitate de Prefectura Timiş au fost, la ani distanţă, declarate ilegale de Curtea de Conturi, care a decis că finanţarea se face ilegal După ce virarea de bani de la bugetele locale și județene a fost stopată de Curtea de Conturi Timiș, echipele de handbal, rugby și baschet din Timișoara au avut mari probleme financiare, pierzând jucători, antrenori și competiții.

„1. Autorităţile locale pot finanţa sportul prin organizaţii non-guvernamentale non-profit, la care ele sunt membri asociaţi. Finanţarea se poate face prin cotizaţie sau pe proiecte. 2. Veniturile organizaţiei, inclusiv cele provenite din bugete locale pot acoperi orice fel de cheltuieli inerente activităţilor sportive inclusiv cheltuieli salariale, ca şi cheltuieli aferente unor activităţi de natură diversă, conexe activităţilor spotrive, suport pentru acestea, conform hotărârii consiliului de administraţie, consiliului director al organizaţiei şi în limitele cadrului instituit prin hotărâri prealabile ale consiliilor locale sau judeţene implicate. 3. Toate cheltuielile organizaţiilor la care la care autorităţile publice locale sunt membri asociaţi cotizanţi vor fi efectuate în regim de transparenţă şi vor face obiectul unor rapoarte trimestriale aprobate în consiliile locale sau judeţene implicate. 4. Orice prevederi în contradicţie cu cele de mai sus devin nule de drept odată cu intrarea în vigoare a acestora”, se arată în adresa pe care Robu a trimi-o către premier.