Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Săptămâna trecută, Euro a scăzut sub 4,50 lei

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
80,000FaniÎmi place
587CititoriConectați-vă
1,105CititoriConectați-vă
194CititoriConectați-vă
50,056AbonațiAbonați-vă

Euro a început săptămâna cu o medie de 4,5169 lei, marţi fiind atins un maxim al ultimelor cinci săptămâni, de 4,5196 lei. În următoarele trei şedinţe, euro a trecut pe o pantă descendentă, cursul coborând vineri la 4,4931 lei, într-o zi în care tranzacţiile s-au realizat între 4,49 şi 4,50 lei. Dealerii declarau că volumele de valută vândută au crescut, motiv pentru BNR de a steriliza excesul de lichiditate în lei.

Piaţa nu a fost influențată de anunţul agenţiei Fitch, care a confirmat ratingul României pentru credite în monedă străină pe termen lung la „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Această decizie a reflectat deficitul bugetar mai mic şi creşterea economică de anul trecut.

După o creştere la 3,2896 lei, cursul dolarului american a scăzut la finalul săptămânii la 3,2352 lei, medie care reprezintă minimul ultimelor două luni şi jumătate. La rândul său, francul elveţian a scăzut de la 3,7254 lei, maximul ultimelor 14 luni, la 3,6853 lei, în şedinţa de vineri.

Pe pieţele internaţionale, perechea euro/dolar a crescut vineri la 1,3915 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2011, după ce miercuri coborâse la aproape 1,37 dolari. Pieţele americane s-au închis vineri la 1,3879 dolari.

Tendinţa de apreciere a euro s-a accentuat joia trecută, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce anticipează pentru zona euro, la finalul acestui an, o creştere economică de 1,2% şi o inflaţie de 1%. Acest anunţ este considerat de către pieţe drept un semnal că BCE nu va decide o nouă modificare a politicii sale monetare şi că va menţine dobânda-cheie la minimul istoric de 0,25%, în contextul în care, conform estimărilor BCE, inflaţia va creşte la 1,7% la finalul lui 2016. De aceea, nu trebuie să mire afirmaţiile super-optimiste ale preşedintelui BCE, conform cărora, „euro este o insulă de stabilitate”.

Evoluţia actuală s-ar putea modifica, în cazul în care Rezerva Federală americană va continua să scumpească dolarul prin reducerea injecţiilor de lichiditate, care se ridica, în acest moment, la 65 miliarde dolari/lună, după ce piaţa muncii din SUA a creat luna trecută mai multe slujbe noi, decât se anticipase.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro a urcat pentru iunie de la 1,3705 la 1,3890, pentru septembrie de la 1,3730 la 1,3880, respectiv de la 1,3710 la 1,3820 dolari pentru decembrie. Uncia de aur s-a tranzacţionat pentru aprilie la 1.332 – 1.353 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 3 – 7 martie

Urmărește-ne pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Susțne-ne activitatea! Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare