Secretul lui Polichinelle! Managerul Spitalului Județean Timișoara și-a comunicat lui însuși că s-a schimbat directorul medical al unității sanitare

- Advertisement -
Lucrurile sunt extrem de simple. Pe data de 18 august a.c, printr-o sentință definitivă și cu titlu executoriu, Curtea de Apel Timișoara a decis că medicului chirurg Daniela Radu i s-a făcut o mare nedreptate atunci când a fost schimbat din funcția de director medical pe care o ocupa, în urma unui concurs public, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara.
Un abuz de putere, nu pe un plan, ci pe mai multe! Și în loc să intre în legalitate, de îndată, așa cum cere legea, conducerea spitalului a tras de timp și de atunci tot încearcă marea cu degetul… mic!

Doar că fenta și presiunile nu au ținut! În ciuda tuturor amenințărilor cu deschiderea de dosare penale, dr. Daniela Radu n-a cedat și nici n-a acceptat să-și dea demisia, dacă ar fi fost repusă pe funcția de director medical a celei mai mari unități sanitare din vestul României, așa cum dorea managerul liberal aist. univ. drd. Raul Pătrașcu. Așadar, punerea în aplicare a sentinței pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, repetăm – definitivă și executorie, a fost tărăgănată, în speranța că, până la urmă, chirurgul bănățean va ceda nervos și va da bir cu fugiții. Și, ghinion, iar n-a fost, să fie!

Cert e că, încă de a doua zi de la decizia instanței de judecată, pe data de 19 august a.c., medicul Daniela Radu a comunicat unității sanitare hotărârea magistraților, cerând ca, în termen de 15 zile, să fie repusă pe funcție și să-i fie plătite drepturile salariale (indexate, majorate și reactualizate cu rata inflației), calculate la circa 200.000 RON. La care se mai adaugă și cheltuielile de judecată, în cuantum de 6.500 RON. Și până azi, SCJUT i-a plătit chirurgului Daniela Radu doar cheltuielile cu avocatul, deși în cazul restanțelor salariale riscă penalități pentru fiecare zi de întârziere.

În cea mai mare parte, situația juridică în care se găsește, azi, unitatea sanitară i se datorează prof. dr. Mihai Ionac care, la data de 13 mai 2020, din postura de președinte al Consiliului de Administrație al SCJUT a cerut demiterea dr. Daniela Radu din funcția de director medical al spitalului de stat, motivând acțiuni de ”insubordonare și de sfidare”. Și proaspătul manager al unității, liberalul Raul Pătrașcu, a mers după fentă și a executat ordinul, semnând decizia de eliberare din administrația spitalului a medicului chirurg. Deși, așa cum știe toată lumea, totul a fost doar o răzbunare pentru că, în mandatul Danielei Radu, dr. Ionac a căzut examenul public pentru șefia Secției de Chirurgie Vasculară.

Și nu pentru că așa a vrut Daniela Radu, ci pentru că prof. dr. Mihai Ionac, așa cum rezultă din dosarul concursului, nu s-a pregătit suficient de temeinic și nu a luat notă de trecere, tocmai pentru că a tratat subiectele la mișto și în stil…minimalist. Nici nu mai contează că prof. Ionac a contestat examinarea din 17 septembrie 2019. De fapt a contestat procedura, nu nota! Și, pe 12 noiembrie 2020, tot Curtea de Apel Timișoara, la fel ca și în cazul litigiului dr. Daniela Radu – SCJUT, a pus capăt și acestei parodii, trimițându-l pe Mihai Ionac înapoi în bancă și cu burta pe carte. Dovadă că examenul a fost corect!

Memorie scurtă

Partea interesantă abia acum urmează căci, așa cum rezultă din dispoziția managerială cu numărul 1332 din 2 septembrie 2021, semnată de asist. univ. drd. Raul Pătrașcu, având în vedere sentința cu nr. 1007 din 18 august 2021, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, liberalul din fruntea celui mai mare spital din vestul României a decis ca, începând cu a doua zi de la data emiterii bulei medicale, dr. Daniela Radu să fie reîncadrată în funcția de director medical și membru în Comitetul Director al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara.

Mai mult, a hotărât să-i dea medicului chirurg și restanțele salariale, așa cum rezidă din sentința judecătorească. Da, așa scrie în decizia managerială: ”Persoana reîncadrată în funcție va beneficia de plata salariilor indexate, majorate și reactualizate cu rata inflației la data plății efective de care a fost lipsită în temeiul Contractului de Administrare nr. 9730 din 25 februarie 2019”. Că fizicianul Raul Pătrașcu a dispus plata banilor doar pe hârtie, nici asta nu mai contează. Oricum, săptămâna viitoare executorul judecătoresc Cristian Jurchescu își va face meseria ca la carte și va bloca conturile unității medicale.

De ce tot insistăm că totul e doar pe hârtie?! Deoarece decizia managerială nr. 1332 din 2 septembrie a.c., semnată de Raul Pătrașcu, așa cum se vede clar din document, a fost comunicată: fostului director medical, dr. Gheorghe Nodiți, ”persoanei reîncadrată la art 1” (n.r. – Daniela Radu), Serviciului Runos (Personal) și….managerului Raul Pătrașcu. Da, ați citit bine: directorul și-a comunicat decizia… lui însuși! Deși, e la mintea cocoșului că, fiind vorba despre o schimbare în structura managerial – medicală a celei mai mari unități sanitare din vestul României, în primul rând și absolut obligatoriu, bula liberalului trebuia comunicată șefilor de secții!

Și e logic și de ce! Vorbim despre un spital integrat, în care 90% din personal sunt cadre sanitare. E normal ca șefii de secție să fie informații cine este directorul medical căruia trebuie să i se adreseze și la care sunt obligați să apeleze, conform legii, în orice problemă care ține de tot ceea ce înseamnă act medical! Bun, nu e niciun secret de ce managerul Pătrașcu a omis să anunțe medicii, în scris, că au un nou șef pe linie de muncă. Nu e nicio greșeală, ci o chestiune pur și simplu de orgoliu ca nu care cumva subordonații să afle detaliile că Daniela Radu a câștigat în instanța de judecată, tot ceea ce a solicitat. Și a mai si fost repusă pe funcție. Practic, acoperirea unui abuz! Atât și nimic altceva!

Acum, dincolo de grotescul și absurdul situației, vorba unui șef de secție: managementul la SCJUT merge la fel de bine ca laserul de la Turnu Măgurele! Oricum, nu-i niciun stres. Măcar acum știu, oficial, și șefii de secție din SCJUT la cine trebuie să apeleze dacă au probleme care țin de managementul medical: la dr. Daniela Radu!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare