Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Sfântul Andrei, sărbătorit de peste 600.000 de români

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

Astăzi, 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

În România, numele de Andrei sau Andreea este unul din cele mai des întâlnite.

De astăzi şi până la Crăciun, gospodinele nu mai ţes în război şi nu mai torc, de frică să nu se supere Maica Domnului pe ele.

Sfântul Andrei a fost din Betsaida, orăşel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona din Galileea şi fratele lui Petru, primul dintre uncenicii lui Isus.

Înainte de a fi Apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. 
În credintele poporului roman de pretutindeni, in noaptea de catre Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umbla strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt spirite ale mortilor, care nu ajung in lumea de „dincolo” dupa inmormantare, sau refuza sa se mai intoarca „acolo” dupa ce isi viziteaza rudele, la marile sarbatori calendaristice.

În noaptea Sfântului Andrei fetele îşi pot visa ursitul.

 Acestea aprind o lumânare şi lasă să cadă într-un vas doi picuri de ceară. Apoi, amestecă cu busuiocul. De ce busuioc? Acesta este simbol al dragostei pure şi în tradiţia creştină este considerat o plantă sacră. Dacă cele două picături de ceară se vor lipi, înseamnă că fetele  îşi vor găsi dragostea, iar cele care sunt implicate într-o relaţie urmează să se mărite cu partenerul lor.

   Înainte de culcare fetele se spală  pe faţă cu apă sfinţită şi pun o  crenguţă de busuioc sub pernă. Cel pe care îl va visa, îi va fi ursit.

O altă metodă o reprezintă apa măsurată. Pentru acest obicei este nevoie de o ceşcuţă şi o strachină.  Se măsoară nouă ceşcuţe de apă, pline ochi, şi apoi se toarnă în strachină. Dupa aceea,  se pune apa masurată sub o icoana, până dimineaţă. A doua zi, în zori,  se măsoară din nou, cu aceeaşi ceşcută, apa din vas. Dacă una dintre ele nu se umple cum trebuie, e semn ca fata  nu   va avea noroc la măritiş şi ursitul se va lăsa aşteptat. În caz că rămâne apa pe fundul strachinii, chiar şi câţiva stropi, înseamnă că îl va găsi foarte curand pe cel hărăzit .

Echipa redacţiei voceatimisului.ro urează “La mulţi ani şi multă săntătate” tuturor sărbătoriţilor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare