Sosirea ediției din acest an a Zilelor Orașului Sânnicolau Mare a marcat un nou moment cultural. După ce în anii precedenți în cel mai vestic oraș din țară se dezveleau statuile unor personaje marcante din istoria urbei de pe Aranca, precum contele Nako sau Atanasie Lipovan, de această dată i-a venit rândul marelui compozitor Bela Bartok, al cărui sculptură a fost dezvelită vineri, 4 septembrie. Aurel Gheorghe Ardeleanu este cel care și-a pus semnătura asupra statuii.
Printre invitații care au participat la acest eveniment s-a numărat și vice-priministrul Ungariei, Semnjen Zsolt, primarul Mokrinului, Goran Dimitrov, consulul general de la Cluj al Ungariei, Takacs Peter, dar și alții. Statuia compozitorului a fost poziționată pe partea dinspre centru a castelului crofului Nako, la care încă se lucrează.
Din întreaga statuie face parte și un scaun pe care turiștii se pot așeza ca să se fotografieze alături de chipul compozitorului Bela Bartok. După acest moment a urmat un concert de pian în memoria pianistului de origine maghiară care s-a desfășurat în interiorul castelului Nako.
Astăzi va fi ultima zi a Zilelor Orașului Sânnicolau Mare.
*Compozitorul de origine maghiară, Bela Bartok, s-a născut la Sânnicolau Mare în anul 1881. Primele lecții de pian avea să le primească de la mama sa, ca mai apoi, din 1899, să studieze pianul și compoziția la Bratislava, în Slovacia, și la Academia Regală de Muzică din Budapesta, unde între 1908 și 1934 a fost și profesor de pian. În perioada 1934-1940 a lucrat la Academia de Științe din Budapeste în domeniul folclorului muzical, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii. În primele sale opere, Bela Bartok s-a orientat către tradiția muzicii vest-europene, fiind influențat de Johannes Brahms, Richard Wagner, Franz Liszt sau Claude Debussy. S-a stins din viață în 26 septembrie 1945, la New York