AcasăStiriCulturaOMAGIU adus lui Bela Bartok la Filarmonica Banatul, la 70 de ani...

OMAGIU adus lui Bela Bartok la Filarmonica Banatul, la 70 de ani de la trecerea sa în neființă

Un recital în memoria compozitorului Bela Bartok, care va comemora 70 de ani de la trecerea sa în neființă, va avea loc duminică, în 15 noiembrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de la ora 19.00. Spectacolul organizat în colaborare cu Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara în cadrul Zilei Diasporei Maghiare, îi va avea printre interpreți pe Manuela Iana-Mihăilescu, Dragoș Mihăilescu și Ioan Mihăilescu la pian, dar și Doru Roman și Szabo Csongor Szolt, percuție.

De asemenea, la ora 18.00, în foierul de la etajul 1 va fi vernisată expoziția Spiritualitate europeană – obârșie națională, dedicată de asemenea lui Bela Bartok, fiind organizată de de Asociația Culturală pentru Banat. Printre piesele interpretate se numără Sonata pentru două piane și percuție – Bela Bartok, Suita a II-a pentru două piane: Introducere, Vals, Romanza, Tarantella – S. Rahmaninov, Mephisto Vals Nr. 1 – Fr. Liszt și 5 Chorale de J.S. Bach transcrise pentru pian la patru mâini, de G. Kurtag.

*Bela Bartok s-a născut la 25 martie 1881, la Sânnicolau Mare, și a fost compozitor și pianist maghiar, unul dintre reprezentanții de seamă ai muzicii moderne. Primele lecții de pian le-a primit de la mama sa. Din 1899 a studiat pianul și compoziția la Bratislava și la Academia Regală de Muzică din Budapesta, unde între anii 1908 și 1934 a fost profesor de pian. În anul 1940 a emigrat în SUA, unde, pentru o scurtă perioadă (1940-1941) a lucrat pe lângă Columbia University și ca profesor de muzică în New York, având venituri financiare modeste. A murit bolnav de leucemie pe 26 septembrie 1945, la New York.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Articole recente

Comentarii recente