Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Timișoara are un super-polițist instruit de FBI. Vezi povestea comisarului șef Roșu, de la IPJ Timiș FOTO

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Unul dintre cei mai școliți polițiști, din cadrul IPJ Timiș, este fără îndoială comisarul șef Ioan Mircea Roșu. Polițistul, în vârstă de 44 de ani, s-a născut la Timișoara, este căsătorit și are un băiețel.

Povestea studiilor sale după absolvirea Liceului Agroindustrial din capitala Banatului continuă, cum era firesc cu Școala Militară de Subofițeri de Poliție Slatina (curs încadrare subofițeri), urmând apoi Academia Națională de Educație Fizică și Sport București (Facultatea Militară de Educație Fizică și Sport) fiind licențiat în Educație Fizică Militară Autoapărare.

Specializările actualului comisar șef nu s-au oprit aici, și din 2003, Roșu s-a înscris la Academia Militară de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” – Centrul de Studii Postuniversitare de la București, unde a mai făcut un curs de specializare în ”Supraveghere Operativă și Investigații”.

În același timp a făcut și un curs postuniversitar de Management Competitiv Financiar și Marketing Resurse Umane în cadrul Universității Politehnice Timişoara. Ca și cum toate acestea nu i-ar fi fost de ajuns pentru a-și exercita meseria de polițist în cel mai adevărat sens al cuvântului, Ioan Mircea Roșu a decis să se specializeze și în afara țării, și unde altundeva o putea face mai bine decât în Statele Unite ale Americii, la ”școala FBI”.

Așa că în 2012 a absolvit un curs postuniversitar cu specializarea ”Educație în Justiție Criminală” la Universitatea din Virginia din cadrul Academiei Națională a Biroului Național de Investigații al Departamentului de Justiție din Quantico, Virginia, SUA.

În plan profesional, Roșu se angajează mai întâi ca ofițer de poliție și ajunge șef de grupă la Echipa Mobilă de Intervenție a IPJ Timiș, după care a lucrat ca și ofițer coordonator la ”Furturi din Auto”. În 2003 este pus pe funcția de șef al Serviciului Supravegheri Operative și Investigații până în 2011, când ajunge șeful biroului Exploatare Tehnică, serviciul Operațiuni Speciale Timișoara. În acest moment comisarul șef Roșu este șeful Centrului Operațional Timiș.

În 2003 a fost desemnat de IPJ Timiș – polițistul anului, având cea mai bună activitate, iar mai apoi a beneficiat de alte două asemenea nominalizări. Revenind puțin la perioada de studiu din SUA, merită menționat faptul că Roșu a obținut pe durata studiilor numai calificative de ”A” şi ”A+” în sistemul de evaluare obținând Certificatul de Absolvire, specializarea Educație în Justiție Penală, din partea universității americane.

Comisarul şef are și două premii obținute în cadrul unor competiții extrem de dificile, Yellow Brick Road și Blue Brick – pentru parcurgerea în timpul stabilit a unui traseu militar de alergare pe un drum cu obstacole având lungimea de 6,1 mile terestre (peste 10 km) şi parcurgerea înot a unei distanţe de 34 mile terestre (peste 56 km!!!).

”Am terminat cursa cu un timp bun, printre primii 50 din 270. Eram rupt de oboseală, ud leoarcă și foarte murdar… dar extrem de bucuros că am şi eu Cărămida mea Galbenă şi un loc în Cartea celor care au reuşit să treacă toate aceste probe sportive dure!”, spune Roșu pentru revista Poliției Române, acolo unde a apărut după aceste performanțe greu de egalat și de un sportiv de performanță.

Despre activitatea profesională, polițistul timișorean se poate mândri cu foarte multe realizări. ”De la încadrarea în Poliție și până în prezent, am fost implicat activ, constant, în proiecte care ulterior au devenit reale succese. În 1993 am fost selecționat să fac parte din prima formațiune de Combatere a Crimei Organizate din județul Timiș.

În 1997, datorită problematicii diverse, a escaladării faptelor cu violență stradală, am fost desemnat de comanda unității, de a selecționa și forma o echipă de politiști care să facă parte din EMI (n.r.- Echipa Mobilă de Intervenție) o nouă formațiune de poliție, funcțională experimental la nivelul IPJ Timiș. Ulterior, în baza rezultatelor obținute și a succesului experimentului, această formațiune a fost implementată la nivel național, în prezent fiind cunoscută ca Serviciul Acțiuni Speciale sau popular, mascații” ne-a povestit comisarul șef.

”În prezent conduc Centrul Operațional Timișoara, realmente o formațiune nou înfințată” adaugă polițistul timișorean, care are și motive de laudă și, evident, de maximă mândrie. ”Sunt singurul polițist din județul Timiș care, de-a lungul anilor, a fost acceptat atât la Facultatea Militară de Educație Fizică Militar și Sport ”General Virgil Bădulescu” București din cadrul Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport București cât și la Academia Națională a Biroului Național de Investigații al Departamentului de Justiție. Quantico, Virginia, SUA, unități de învățământ superior” mai spune comisarul Roșu.

Începând cu anul 2006 și până în prezent, a fost ales Vicepreședinte al Corpului Național al Polțiștilor, Consiliul Teritorial Timiș, din 2012 fiind și membru în Federal Bureau of Investigation National Academy Associates, Inc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sub cupola M.A.I! Deținutul Alin Morcocian susține că, aflat în arest preventiv, agentul-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale i-a facilitat o...

Înainte de toate, așa cum știu toți infractorii din spațiul danubiano-carpato-pontic, nu e niciun...

La milimetru! Rroma Denisa Căldăraș a ratat cursa Wizz Air de Dortmund care ar fi plasat-o, după audierile de la Parchet, direct în brațele...

Că Denisa Căldăraș a avut noroc cu carul, când a scăpat din ghearele (sub)ofițerilor...