AcasăStiriNational si InternationalTraian Băsescu: România nu e dependentă de importurile de gaze rusești

Traian Băsescu: România nu e dependentă de importurile de gaze rusești

Traian Băsescu a declarat, la plecarea spre Buxelles, unde va participa la Consiliul European care își propune  să găsească o rezolvare la problemele din Ucraina, că premisele rezolvării situației sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 și de respectarea acordurilor bilaterale dintre Kiev și Moscova.

Vă informăm că Băsescu se referă la pactul semnat de Statele Unite, Federația Rusă și de Marea Britanie, la în capitala Ungariei, la 5 decembrie 1994. Documentul prevede, printre altele, că cele trei state  se angajează, conform principiilor Actului Final CSCE (Conference on Security and Co-operation in Europe), că vor respecta suveranitatea și independența Ucrainei și a granițelor ei. Intervenția Rusiei  din ultimele săptămâni cât și organizarea referendumului de alipire a Crimeei la Rusia, încalcă flagrant dispozițiile semnate de cele trei puteri mondiale.

”În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere”, este de părere Traian Băsescu.

Șeful statului a explicat că România trebuie să ia parte la negociere, datorită faptului că a treia minoritate din Ucraina este cea română, cu peste 400.000 de cetățeni. Mai mult, Băsescu a adus în discuție și distanța foarte mica dintre granițele României și Crimeea, doar 160 de mile marine.

„Un al doilea argument pe care îl avem este acela că România cel mai apropiat stat membru al UE, de Crimeea, distanţa este de doar 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei ruse de la Sevastopol înseamnă un marş de 10 ore, maxim, până la frontierele României”.

Băsescu a adăugat că România se află la 100 de kilometri de frontiera estică a Transnistriei, „alt conflict înghețat”. Mai mult, președinele consideră că interesul national dictează implicarea în negocieri prin faptul că împărțim 640 de kilometri de graniță cu Ucraina ceea ce face ca țara noastră să fie un participant asupra căruia nu se pot ridica semen de întrebare. În încheiere, Băsescu crede că România  nu este dependentă de gazele rusești și dacă situația o va cere, aprovizionarea cu energie se poate substitui cu un import din Norvegia prin interconectorul cu Ungaria.

„Nu în ultimul rând, România nu e dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă, deci nu are o grea dependenţă şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze prin interconectorul cu Ungaria, unde putem primi gaze şi din Norvegia”, a spus preşedintele României.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente