Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Ultimele rezultate confirmă: Sfârşit de an critic pentru Zona Euro

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

„Datele publicate ieri şi astăzi (13 şi 14 noiembrie 2013) au arătat că imaginea se stabilizează în zona negativă. Astfel, am aflat că producţia industrială în zona euro a scăzut în septembrie cu 0,5% față de august, când marcase o creştere de 1%. La rândul lor, cifrele finale privind inflaţia în octombrie au continuat să îngrijoreze: rata anuală armonizată a inflaţiei a scăzut în Germania la 1,2%, în Italia a rămas la 0,8%, iar în Franţa inflaţia a ajuns la 0,6%. În acelaşi timp, rezultatele publicate astăzi privind evoluţia economiei din zona euro sporesc îngrijorările privind perspectiva relansării economice în regiune în anul viitor”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

De ce ar fi periculoasă o eventuală deflaţie în zona euro

Rezultatele din ultima perioadă au determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să scadă dobânda de referinţă la 0,25%. „BCE a încercat să stimuleze lichidităţile în piaţă, prin diferite mecanisme şi, cu toate acestea, inflaţia a scăzut în continuu, iar ritmul de scădere s-a accelerat în ultima perioadă. Rămâne de văzut care vor fi efectele ultimei măsuri de politica monetară şi cât de curând vom putea vedea aceste efecte; până atunci, zona euro rămâne cu pericolul deflaţiei la orizont”, a precizat Enache.

Pericolul deflaţiei apare din cauză că prin scăderea preţurilor se reduce interesul producătorilor de a vinde, ceea ce determină scăderea producţiei, reducerea activităţii firmelor, creşterea şi mai accelerată a şomajului, scăderea veniturilor populaţiei etc. „Scenariul unei eventuale deflaţii ar fi catastrofal pentru zona euro, care şi aşa este afectată de recesiunea prin care a trecut în ultimii ani”, a mai adăugat Cosmin Enache.

Datele publicate astăzi privind economia zonei euro

Rezultatele publicate astăzi accentuează îngrijorările: economia zonei euro a înregistrat o creștere extrem de modestă (0,1%) în trimestrul al treilea faţă de precedentul (și în scădere față de valoarea anterioară, care a fost 0,3%). Economia Germaniei „a încetinit ritmul”, înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul II, când a crescut cu 0,7%. Economia Franţei s-a contractat în mod neașteptat cu -0,1 % în trimestrul III faţă de precedentul, iar Italia a rămas pe scădere cu -0,1% în perioada analizată.

„În ansamblu, problema principală în Europa rămâne consumul. Absența unei cereri interne consistente, cerere care să anuleze efectele negative ale miscșorării exporturilor, face ca producția să scadă, la fel și prețurile. Decizia BCE de săptămâna trecută a surprins investitorii pe moment, însă din punct de vedere macroeconomic ar trebui sa vedem rezultate pozitive, atât prin revitalizarea exporturilor (pe canalul cursului de schimb), cât și prin revitalizarea cererii”, a încheiat Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de...

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua economii a lumii, cea chineză,...

Săptămâna trecută, cursul euro nu a trecut de 4,48 lei

Euro a început intervalul direct pe creștere, la un curs de 4,4601 lei, deprecierea...