Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSănătate7 beneficii uimitoare ale sfeclei roşii

7 beneficii uimitoare ale sfeclei roşii

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Cunoscută pentru beneficiile sale încă din antichitate, sfecla roşie are în compoziţia sa multe substanţe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu şi antioxidanţi.

Iată care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are asupra sănătăţii:

1. Luptă împotriva anemiei
Sfecla roşie conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi substanţe active. Printre acestea conţine fier, dar şi acid folic – importante în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase hematogene.

2. Protejează ficatul
Afecţiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roşie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase precum hepatite sfecla roşie ajută la îmbunătăţirea metabolismului celular şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).

3. Ţine inima sănătoasă
Potrivit unui studiu din 2010 al Universităţii Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roşie pe zi scade considerabil tensiunea arterială. Cu cât tensiunea este mai crescută, cu atât scăderea este mai mare. Dacă ar fi consumată pe scară largă, sfecla roşie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de părere cercetătorii.

4. Previne cancerul
Betacianina, cea care dă culoare roşie este un atioxidant puternic care are proprietăţi de prevenire a cancerului. O cercetare a Universităţii Howard a demonstrat că betacianina a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată şi a celui mamar.

5. Combate depresia
Cercetări recente au arătat că sfecla roşie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei conţinute, despre care se ştie că relaxeaza mintea şi ameliorează depresia.

6. Creşte rezistenţa la efort
Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului, ajutându-i pe oameni să-şi prelungească programul de exerciţii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen – exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare.

7. Stimulează creierul
Un studiu din 2011 al Universităţii Wake Forest a scos în evidenţă faptul că sfecla roşie poate împiedica progresia demenţei. Acest lucru este posibil datorită oxidului nitric care creşte fluxul de sânge către creier. Nivelul crescut de acid folic pe care îl conţin (aproximativ 75% din doza zilnică recomandată) 2-3 sfecle mari joacă de asemenea un rol important în prevenirea bolii Alzheimer. Sursa:doctorulzilei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sfatul unui medic din WUHAN despre COVID 19

Iată sfatul unui medic aflat în WUHAN în plin focar de CORONAVIRUS Dacă...

Dacă eşti fumător trebuie să citeşti neapărat acest articol

În principal, persoanele fumătoare sunt direct expuse unor afecţiuni cronice precum cancer pulmonar, bronşită,...

Cum să evităm riscul îmbolnăvirii cu virusul A/H1N1, cu atât mai mult cu cât în Timişoara au fost confirmate cazuri

După ce am aflat că la Timişoara se moare din cauza virusului A/H1N1, doi...