Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Somnul de opt ore nu mai este esenţial

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
20.9 ° C
22.3 °
19 °
44 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
24 °
mar
26 °

Cele opt ore de odihnă pe care experţii le numesc ciclul monofazic, adică o singură odihnă la fiecare 16 de ore, nu mai este atât de important. Oameni de ştiinţă şi istorici ai medicinei laudă beneficiile somnului polifazic, cel fragmentat în cursul a 24 de ore, relatează revista italiană Panorama.
Tirania celor opt ore de somn ar fi o invenţie modernă. Unul dintre susţinătorii moderni ai somnului „fragmentat” este Timothy Ferris, om de ştiinţă şi scriitor american, care, în eseul său ”The 4-Hour body” relatează despre experimentele sale cu somnul fragmentat în interval de 24 de ore. El afirmă că te odihneşti cu adevărat în faza Rem (în care visezi) şi care nu durează mai mult de câteva ore pe noapte. Restul timpului este aproape pierdut. Ideea este să obligi corpul să intre imediat în Rem, profitând de ciclurile polifazice.
Cel mai bun dintre aceste cicluri, potrivit lui Ferris, este ”Uberman” – somn de jumătate de oră la fiecare patru ore – dar care este incompatibil cu o viaţă socială normală. Ciclul ”Everyman” este mai versatil – somn de 20 de minute şi o odihnă mai lungă între 1,5 şi 4,5 ore. Astfel, timpul total dedicat somnului poate coborî la 2,8 ore. Ciclul ”Siesta” este minimul în termeni de somn polifazic – somn nocturn de şase ore şi o odihnă de jumătate de oră la prânz.
Dacă este adevărat că somnul este un medicament cu cost zero – ajută la slăbit, contribuie la prevenirea riscului de hipertensiune, infarct şi diabet -, ciclurile polifazice oferă toate beneficiile somnului nocturn, dar economisind timp. Robert Stickgold, psihiatru la Harvard Medical School, sugerează că odihna diurnă, scurtă, dar profundă, oferă creierului posibilitatea de a decide ce informaţii noi să păstreze şi ce să descarce.
Neurologul italian Giuseppe Plazzi, directorul ”Laboratorului de Somn” din Bologna, spune că 20 de minute de odihnă la fiecare două ore permite să te scoli lucid. Lino Nobili, directorul Centrului de medicină a somnului din Spitalul Niguardia din Milano şi Plazzi amintesc că somnul polifazic este folosit de navigatorii solitari, care trebuie să distribuie timpul de veghe. Nobili conchide: „Pentru a nu fi expus riscului, este mai bun somnul bifazic: cinci ore noaptea şi două ore după prânz”.

A dormi peste opt ore poate agrava o depresie în curs, creşte riscul de Alzheimer şi potrivit ”American College of Cardiology”, pe cel de infarct.

National Sleep Foundation recomandă între şase şi nouă ore de somn la adulţi şi între 8 şi 9,25 ore la vârsta de 10-17 de ani.

O.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare