Cum să ne păstrăm silueta în perioada Crăciunului şi Anului Nou. Aveţi grijă la alimentaţie

- Advertisement -

Cum să ne păstrăm silueta în perioada Crăciunului şi Anului Nou. Aveţi grijă la alimentaţie 1Ştim cu toţii că mâncarea e o mare bucurie pentru români, de sărbători. Însă doamnele care vor să îşi menţină silueta sau chiar slăbi în această perioadă ar trebui să îşi concentreze atenţia mai mult spre împodobirea bradului sau alte activităţi extracuriculare.

Creierul nostru trebuie convins că nu poftim nimic din ceea ce este interzis de pe masă. Putem mânca aproximativ tot ce dorim însă cu măsură. Spun aproximativ pentru că dulciurile ar trebui evitate, de asemenea mâncărurile foarte grase, precum şi cele care presupun carne tocată. Nu spun că ar trebui să facem rabat de la cartaboşi şi tobă, însă încercaţi doar să le gustaţi.

Iată totuşi ce putem mânca fără nici o frică: brânză de vaci slabă, multe legume (încercaţi să folosiţi maioneză pe bază de iaurt în salată de boeuf), mezeluri care nu presupun carne amestecată. Încercaţi să evitaţi cârnaţii prăjiţi în favoarea unui grătar din muşchi de porc cu salată. Sarmalele tradiţionale nu pot face rău dacă nu sunt mai mult de 2, maxim 3 în farfurie.

Încercaţi de asemenea să nu treceţi prin toate felurile de mâncare la fiecare din cele 3 mese ale zilei. Programaţi-vă câte un fel la fiecare masă şi nu uitaţi să mâncaţi legume pentru fibrele atât de folositoare în eliminarea grăsimilor din tractul intestinal. Masticaţia îndelungată a alimentelor este cunoscută a fi benefică, aşa că nu vă grăbiţi la masă, faceţi-o un eveniment plăcut.

Făcând din masă un moment plăcut al zilei vă asiguraţi şi bună dispoziţie, şi, cu siguranţă veţi aprecia mai bine cantitatea de alimente ingerată. Evitaţi pe cât posibil mâncatul în picioare şi în grabă fiindcă riscaţi să nu contorizaţi (apreciaţi) cum se cuvine numărul total de calorii acumulate peste zi.

Cum tradiţia la români presupune că masa să se ia în familie, acest fapt nu poate fi decât în avantajul dumneavoastră pentru că nu puteţi trişa. Este recomandat ca înainte să anunţaţi familia de intenţiile dumneavoastră în ceea ce priveşte dieta, astfel încât să vă asiguraţi un supraveghetor continuu.

O să fie mai dificil până vă obişnuiţi cu acest stil de viaţă şi de alimentaţie raţională. Trebuie să ştiţi că centrul alimentaţiei şi saţietăţii se află într-o structură a creierului numită hipotalamus, de unde pornesc toate comenzile ce dictează comportamentul alimentar al individului.

În faţa unui tort foarte apetisant este important să învăţaţi cum să faceţi faţă momentului realizând că nu este altceva decât un aliment dulce care se depune sub formă de grăsimi pe coapse, grăsimi ce vor necesita eforturi înzecite pentru a fi eliminate. Dacă nu este posibil să vă abţineţi în faţa unei asemenea ispite atunci încercaţi măcar să respectaţi un criteriu foarte important: consumaţi alimentele bogate caloric, pe care nu le puteţi elimina complet din alimentaţie, doar dimineaţă şi la prânz.

Un element la fel de important ce trebuie luat în consideraţie este exerciţiul fizic. Este recomandat un exerciţiu de intensitate mică sau medie dar care să depăşească zilnic 30 de minute. Un exerciţiu de intensitate mare stimulează arderile care îşi au ca substrat caloric glucoza ducând la sinteza de acid lactic ceea ce atrage după sine febră musculară. Un exerciţiu de intensitate mică sau medie susţinut foloseşte ca substrat acizii graşi mobilizaţi din ţesutul adipos. Este foarte important ca durata să depăşească 30 de minute, altfel acizii mobilizaţi nu reuşesc să se elimine şi se depun la loc său intră într-un proces de esterificare, transformându-se în trigliceride.

Un astfel de program trebuie repetat de minim 3 ori pe săptămână pentru a păstra un echilibru între aportul caloric destul de bogat în această perioadă a anului şi consumul lor.

sursa:eva.ro

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Sfatul unui medic din WUHAN despre COVID 19

Iată sfatul unui medic aflat în WUHAN în...

Dacă eşti fumător trebuie să citeşti neapărat acest articol

În principal, persoanele fumătoare sunt direct expuse unor afecţiuni...

ALERTĂ europeană pentru un medicament folosit de mii de românce

Primele rezultate ale necropsiei în cazul tinerei din Arad...

Din aceeași categorie

Categorii Populare