Clătite – REŢETA ZILEI – 20 septembrie

- Advertisement -

Clătitele sunt unul dintre cele mai rapide deserturi(sau aperitive) şi tocmai de aceea au devenit extrem de populare. Simplu de realizat, din ingrediente care se regăsesc în orice frigider, clătitele sunt un suport excelent pentru aproape orice tip de umplutură, dulce sau sărată.

Reţeta lor primară conţine apă (şi/sau lapte), ouă, făină, unt sau ulei, sare. Însă, ca orice lucru simplu, clătitele se pot complica după preferinţă. Totuşi, pentru a obţine clătite reuşite – ca formă, consistenţă şi gust – trebuie evitate excesele de orice tip.

Cea mai frecventă greşeală care se face la realizarea clătitelor este faptul că mulţi se concentrează asupra clătitei, în încercarea de a o face mai bună, în loc să atribuie această atenţie excesivă asupra umpluturii. Sfatul nostru este să faceţi exact pe dos.

Pentru că cele mai bune clătite sunt cele care respectă regulile de bază. Iar clătita umplutură aşteaptă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 min (plus 30)

Ingrediente:

  • 125 grame de făină (1 pahar)
  • 2 ouă
  • 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
  • 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
  • 30 grame unt topit (2 linguri)
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
  2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
  3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.

Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.

E de preferat să nu adăugaţi decât foarte puţin zahăr în clătite, chiar şi în cazul celor destinate umpluturilor dulci, deoarece vor deveni lipicioase, se vor lipi mai uşor de tigaie şi se vor învechi mai repede. Nu exageraţi cu aromele pentru că o clătită parfumată va acoperi gustul umpluturii.
Clătitele se umplu doar înainte de servire. Se pot păstra câteva zile în frigider – acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce – şi se reîncălzesc în microunde înainte de utilizare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Reţeta zilei-Prajitura cu cocos şi cremă de vanilie

Ingrediente: Blat 150g margarină 100g zahăr 1 lingura cacao...

Reţeta zilei – Piramide cu ciocolată

Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli 200 g zahăr 400 ml lapte 50 g...

Reţeta zilei – Tort de mere

INGREDIENTE: 4 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri faina 1 linguriţă praf de...

Din aceeași categorie

Hanul Ana Lugojana – tradiţia clătitelor bănăţene

Istoria a ceea ce ar putea fi foarte simplu...