Apeluri internaționale vs. apeluri în roaming. Ce sfaturi dau autoritățile celor care vorbesc la telefon

- Advertisement -

Pentru a gestiona eficient costurile serviciilor de voce în roaming și apeluri internaționale, ANCOM informează utilizatorii că serviciul de roaming le oferă posibilitatea de a folosi telefonul mobil atunci când călătoresc în afara țării, în timp ce serviciul de apeluri internaționale le permite utilizatorilor aflați pe teritoriul României să apeleze de pe telefonul fix sau mobil numere internaționale.

Atunci când folosesc telefonul în roaming, utilizatorii plătesc atât pentru apelurile efectuate, cât și pentru cele primite și pentru acces la internet sau transmiterea de SMS-uri, în timp ce primirea unui SMS este gratuită. Tarifele pot varia în funcție de țara în care aceștia călătoresc și rețeaua locală pe care o utilizează, dar și în funcție de destinația către care sună (local, către România sau către o altă țară) și sunt mai mari decât cele practicate la nivel național. În plus, este bine ca utilizatorii să știe că apelurile pe care le efectuează din România către un număr de telefon al unei persoane care călătorește în afara țării și folosește serviciul de roaming nu au costuri suplimentare, ci se taxează la fel ca atunci când persoana pe care o apelează s-ar afla pe teritoriul României.

În schimb, atunci când un utilizator din România efectuează un apel internațional în timp ce se află în România, tariful este de regulă mai mare decât cel pentru apelurile naționale și diferă în funcție de țara de destinație, tipul de rețea (fixă sau mobilă) sau chiar rețeaua de destinație. Operatorii din România oferă planuri tarifare (abonamente sau extraopțiuni) ce includ un anumit număr de minute către destinații internaționale, caz în care utilizatorii nu vor avea costuri suplimentare dacă sună către numere din respectivele țări. Totuși, utilizatorii trebuie să fie atenți dacă aceste minute internaționale gratuite pot fi folosite atât pentru apelarea unor rețele fixe, cât și mobile, precum și dacă ele includ apeluri către țările, respectiv rețelele de destinație dorite. În plus, utilizatorii pot consulta ofertele alternative disponibile pe piață, cum ar fi cartelele preplătite special destinate apelurilor internaționale.

ANCOM le amintește utilizatorilor că pentru apelarea din țară a unui număr de telefon care folosește serviciul de roaming nu este necesară formarea unui prefix suplimentar. În cazul apelurilor efectuate din România către un număr internațional, utilizatorii trebuie să formeze mai întâi codul internațional ”00” (sau semnul ”+”), urmat de prefixul țării (de exemplu, ”1” pentru Statele Unite ale Americii sau “39” pentru Italia) și apoi numărul național fără prefixul ”0” (cu excepția Italiei).

Datele statistice ale ANCOM cu privire la serviciile de roaming arată că utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au vorbit în prima jumătate a anului trecut 241 milioane de minute în roaming (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate și 176 milioane apeluri primite) și au trimis 55 milioane de SMS-uri. Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut și 58 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute și 57 de secunde.

În ceea ce privește apelurile internaționale, în primul semestru al anului 2014 utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au efectuat apeluri internaționale însumând 909 milioane de minute, cu o durată medie a unui apel de 5 minute și 3 secunde și au trimis aproximativ 39 milioane de SMS-uri către rețele internaționale, în timp ce utilizatorii serviciilor de telefonie fixă au efectuat apeluri către rețele din afara României ce au totalizat 156 milioane de minute, cu o medie de 6 minute per linie de acces și o durată medie a apelului internațional de 4 minute și 33 de secunde.

Pentru a găsi cele mai avantajoase oferte de telefonie, inclusiv cu minute către destinații internaționale sau apeluri în roaming, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom pus la dispoziție de ANCOM și accesibil gratuit.

Foto:talkmob.com

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

SFATURI: cum să eviți tragediile provocate de aparatele electrice de încălzire, în sezonul rece

Unul din şase incendii are drept cauză instalaţia electrică...

Vă plictisiţi la coadă la Finanţe? Aflați pe telefon când vă vine rândul la ghișeu!

Staţi la coadă să vă plătiţi dările către Finanțe...

Operatorii telecom trebuie să își facă ofertele mai transparente

ANCOM vine în sprijinul utilizatorilor și impune în sarcina...

Evită cheltuielile mari la utilizarea internetului în roaming. Alege un plafon financiar!

În cazul serviciilor de date utilizate în roaming, aveţi...

Din aceeași categorie

Categorii Populare