Aplauze la Curtea de Apel Timișoara la finalul declarației unui martor din Dosarul Moravița I

- Advertisement -
Cei mai așteptați martori , chestorul Buda Ioan și comisarul șef Mudure Ioan , au lipsit pe motiv că sunt în misiune. Primul martor, comisarul șef Căplescu Mihai a încercat să arate că toate detașările făcute în perioada octombrie 2010 – februarie 2011 au fost făcute în conformitate cu legea și, pentru că era nevoie de un ofițer foarte bine pregătit profesional pentru a ocupa un post vacant la Moravița,  a fost ales ofițerul Dragomir Valerian ( în prezent inculpat în acest dosar ), informație contrazisă de un alt martor , Tudorică Marian care era adjunct al șefului de sector Moravița și care a spus că nu avea nevoie de vreun ofițer pentru ocuparea acelui post.

Cei doi martori au spus că nu-și mai amintesc momentul în care a fost vacantat postul de la Moravița , dar documentele care se află la biroul de Management și Resurse Umane de la I.T.P.F. Timișoara, arată foarte clar că vacantarea postului și ocuparea acestuia de către un alt ofițer s-a făcut în aceeași zi de 08.10.2010. Pur și simplu s-a făcut o rocadă de la Deta la Moravița și invers între doi ofițeri : Dragomir Valerian și Negoescu Cristian.

În ceea ce privește mutarea lui Vodă de la jandarmi la poliția de frontieră, martorul Căprescu Mihai a uitat să precizeze că, în calitatea de șef M.R.U. la I.J.P. Timiș, avea obligația să verifice dosarul de cadre al lui de la I.J.J. Bihor , dosar care nu există. Mutarea s-a bazat pe o dispoziție falsă cu antetul Inspectoratului General al Jandarmeriei.

Cel de-al treilea martor, Porojan Crinu și-a amintit vag că în 2010 a fost cercetat disciplinar inculpatul Ivana Marin pentru că a refuzat să fie delegat mai mult de 60 de zile cu toate că mai înainte se arătase că delegarea peste 60 de zile se face numai cu acordul scris al funcționarului delegat.

Nu și-a mai amintit dacă inculpatul a fost cercetat și pentru că a acordat un interviu unui post TV , dar prin Încheierea Consiliului de Disciplină nr. 1128183/13.09.2010 prima faptă de care era acuzat era ” în data de 29.09.2009 a acordat un interviu postului de televiziune …în care a făcut referire la chestiuni de serviciu.”

Inculpatul a susținut că în interviu a spus că în Poliția de Frontieră se comit abuzuri grave de către conducere și că pentru aceste aspecte s-a deplasat o comisie de la București, de la I.G.P.F. , condusă de comisarul șef  Haralambie Dumitru care în data de 03.10. 2009 i-a amenințat pe doi inculpați din acest dosar și pe unul din Moravița II că vor fi dați afară și chiar că le vor fi făcute dosare penale. 

În momentul în care Doamna Președinte a spus că nu e relevantă data de 03.10.2009, inculpatul Ivana Marin a explicat că unele documente din dosarul de urmărire penală au această dată. Adevărul este că nu s-a aplicat nici o sanctiune disciplinară pentru interviu și pentru refuzul misiunii și Ivana Marin a fost doar ”Atenționat” și i-a fost adus acest lucru la cunoștință în 07.10.2010. Ulterior, în 08.10.2010 , s-a decis mutarea investigatorului Vodă la Moravița și mutarea lui Ivana Marin pe tură cu acesta. 

Martorul Tudorică Marian a susținut că mutările de pe o tură pe alta la Moravița erau făcute de către el care era adjunctul șefului de sector sau de către șeful de sector și nu de catre conducerea I.G.P.F. Când a fost întrebat de Ivana Marin ce afirmații a făcut în fața lui în 17.09.2012 când nu era martor în dosar, martorul a spus că a făcut aceleași afirmații ca în fața instanței. În acel moment inculpatul Ivana Marin a prezentat instanței un suport DVD pe care a susținut că se află înregistrarea audio-video a convorbirii din 17.09.2012 în care Tudorică i-a spus că nu putea muta el oamenii ci doar executa ordinele primite de la București.

Dacă se stabilește că martorul a mințit, potrivit art. 260 alin. 1 , acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani. Vezi video de mai jos.

Același martor a mai spus că Ivana Marin era un adevărat profesionist în ce privește documentele de trecere a frontierei, dar că avea temperament coleric în sensul că era singurul care avea curajul să protesteze când credea că se comit abuzuri și e posibil să fi fost nemulțumit și că a fost mutat pe tură cu Vodă. În momentul în care martorul a afirmat că Ivana avea un temperament coleric, fără a mai aștepta continuarea frazei, procurorul de ședință a făcut un gest total neprofesional ridicând degetul mare de la mâna dreaptă, ca și cum temperamentul coleric ar reprezenta vreo faptă prevăzută de legea penală.

Aplauzele au fost provocate însă de declarația martorului Șaptebani Cristinel care a susținut că mutările în cadrul turelor se făceau la ordinul chestorului Buda Ioan . Totuși nu această afirmație a provocat aplauzele ci, în momentul în care a fost acuzat de procurorul de ședință că soția lui a divulgat secretul că în data de 08.02.2011 vor fi descinderi la Moravița, martorul a spus că soția s-a a aflat acest lucru de la persoane din presa locală care au fost sunate de către șeful I.J.P.F Timiș în 07.02.2011 și li s-a spus că a doua zi vor fi descinderi la Moravița și prin urmare ar trebui să-l întrebe pe Iureș Cornel de aceste scurgeri de informații și nu pe el sau pe soția lui.

Martorul Șaptebani Cristinel a mai susținut că a fost informat de către polițiștii de frontieră din Moravița că investigatorii Vodă, Brebenoiu și Nichsici erau implicați în traficul de țigări și instigau și alți colegi să facă la fel și el personal a anunțat superiorii dar aceștia nu au luat nici o măsură. Mai mult, martorul a afirmat că , în calitatea funcției de șef de sector  când a aflat despre practicile lui Vodă a dat dispoziție ca acesta să nu mai lucreze în punctul de frontieră dar a fost sunat personal de șeful I.G.P.F. chestorul Buda Ioan care i-a spus să-l lase în pace pe Vodă că are sprijin până la nivel prezidențial

Despre investigatorul Nichsici a spus că nu l-a dorit șef de grupă deoarece nu avea nici o pregătire profesională dar nu a avut ce face deoarece a primit ordin să-l lase în pace și pe acesta, iar despre investigatorul Brebenoiu că a aflat că , deși nu avea dreptul să lucreze pe sensul de Intrare în țară , a permis personal intrarea unor mașini suspecte în luna ianuarie 2011.Din aceste declarații se conturează un scenariu de film regizat de funcționari de la cel mai înalt nivel .

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img