Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Ca la carte! Primarul Dominic Fritz face curățenie exemplară și transparentă, la fel ca alte instituții publice, cu firma familiei vicepreședintei Curții de Apel Timișoara

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Povestea începe în momentul în care, la nivelul anului 2013, ia naștere SC Atlas Cleaning SRL, patronată de Alin Ionel Pătrașcu. Azi, una dintre cele mai norocoase, exclusiviste și excentrice firme de curățenie din Timișoara care, fie că unora le convine sau nu, are un portofoliu de clienți, demn de invidiat de toată concurența. Evident, dereticatul la nivel înalt, prin sediile și birourile unor prestigioase instituții publice de pe malurile Begăi, nu are nicio legătură cu soția afaceristului, Diana Pătrașcu-Duma, judecător și vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal.

Nu e foarte clar cum i-a mers curățenia domnului Pătrașcu pe la începuturi dar e limpede că, la un moment dat, după anul 2017, la fel ca și economia românească, societatea a început să duduie de contracte publice. Astfel, în perioada 2018-2022, Atlas Cleaning SRL a primit, prin încredințare directă, două servicii în adâncime de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în valoare de 47.500 de lei. La care se adaugă alte șase contracte de mentenanță bio-sanitară de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, în sumă de 60.000 de lei. Plus alte trei de la Direcția Națională de Probațiune, în cuantum total de 19.000 de lei.

Și pentru că Justiția nu se poate curăța fără restul societății, profesionalismul firmei Atlas Cleaning s-a extins și la alte instituții ale statului. Tot prin achiziții directe! Astfel, Direcția de Sănătate Publică Timiș i-a încredințat firmei soțului judecătoarei un număr total de 17 contracte, în valoare de aproape 300.000 de lei, așa cum rezultă din documente publice. Cert e că, în același timp, între 2017 și 2022, când au zburat contractele cu încredințare directă către firma lui Alin Ionel Pătrașcu, DSP Timiș, după cum reiese de pe portalul instanțelor de judecată, a avut 29 de procese la Curtea de Apel Timișoara din care numai 24 au aterizat pe masa Secției de Contencios Administrativ și Fiscal!

Ca orice poveste transparentă, succesul SC Atlas Cleaning SRL a mers și mai departe căci, în virtutea experienței și profesionalismului, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș i-a servit pe tavă soțului judecătoarei o șarjă de alte cinci contracte, în valoare totală de peste 60.000 de lei. E irelevant și total neesențial că, în același timp în care societatea de curățenie deretica prin sediul instituției publice, D.A.J.T a avut 27 de procese pe rolul Curții de Apel Timișoara. Din nou, doar 22 dintre acțiuni, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal!

La fel și cu Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor Timiș: nouă contracte, în valoare de circa 90.000 de lei. În oglindă și după rețetă, și DSVSA a avut 18 procese la Curtea de Apel, nouă pe contencios administrativ și fiscal! La toate aceste instituții contractante, care au apelat la serviciile SC Atlas Cleaning SRL, se adaugă și necesitățile stringente de luptă, împotriva prafului și a acarienilor, a celor de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș: două contracte, 21.100 de lei, 35 de procese la Curtea de Apel, toate la secția condusă de soția domnului Alin Pătrașcu.

Teoria relativității

Exact așa au funcționat și relațiile contractuale dintre SC Atlas Cleaning SRL și instituțiile publice de pe raza Curții de Apel Timișoara: timpul și distanțele unui eveniment, măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite! La fel cum de divergente au fost și semnificațiile sau înțelesurile, care guvernează legislația privind declarațiile de interese ale funcționarilor publici, pe care le-a așezat pe hârtie judecătoarea Diana Pătrașcu-Duma, vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal.

Acum, conform Agenției Naționale de Integritate un lucru e cert, așa cum rezultă din ghidul de completare a declarațiilor de avere și interese: ”Fac obiectul mențiunii la punctul 5 din declarația de interese contractele aflate în derulare, în momentul completării…”.

Și partea care i-a scăpat magistratului timișorean, la data de 7 iunie 2022, în momentul în care a bifat și a înșiruit, în declarația de interese, contractele publice de curățenie ale soțului, are legătură cu o convenție comercială, încheiată între SC Atlas Cleaning SRL și Serviciul Public de Administrare a ”Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive” (CERC). Adică, un contract încheiat pe data de 29 martie 2022, în valoare de circa 25.000 RON… valabil până în ultima zi a anului în curs!

Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara ar fi trebuit să facă mențiunea în declarația de interese, pe care a completat-o în 7 iunie 2022, cu atât mai mult cu cât, așa cum rezultă din documente, înțelegerea comercială dintre CERC și SC Atlas Cleaning SRL era în derulare, în momentul în care notificarea a fost comunicată către Agenția Națională de Integritate.

Adevărul e că, înainte de contractul din data de 29 martie 2022, între societatea de curățenie și CERC, au mai existat alte două convenții publice, cele din 31 ianuarie 2022 și 24 februarie 2022, în valoare totală de 5.500 RON dar care, la data completării declarației de interese a magistratului, nu mai erau active. Așadar, după unii, nu exista obligativitatea ca judecătorul să le semnaleze celor de la ANI!

Așa cum, după aceiași experți nu a existat nicio exigență de a fi menționat, în aceeași declarație de interese a vicepreședintei Curții de Apel Timișoara, redactată pe data de 7 iunie 2022, nici contractul dintre SC Atlas Cleaning SRL și Societatea de Drumuri Municipale (SDM), încheiat pe data de 22 august 2022, în valoare de circa 4000 RON pentru servicii de… deratizare. Tocmai pentru că vorbim despre o înțelegere parafată, la o lună și jumătate, după întocmirea documentului către Agenție Națională de Integritate.

Cutia cu surprize

Totuși, trei chestiuni importante sunt de menționat, în tot acest context. În primul rând că ultimele două entități publice, care au încheiat contracte comerciale cu SC Atlas Cleaning SRL, recte CERC și SDM, se află sub tutela directă a Primăriei Timișoara și a Consiliului Local Timișoara, recte a edilului Dominic Fritz. A doua ar fi că, așa cum rezultă din dosarul 1386/30/2022, aflat pe rolul Curții de Apel Timișoara – Secția de Contencios Administrativ și din Decizia Civilă nr. 840, pronunțată în ședința publică din 20 septembrie 2022, președintele de complet judecătoresc, doamna Diana Pătrașcu-Duma, a luat în examinare recursurile declarate de Consiliul Local Timișoara, Primăria Timișoara și Sindicatul Angajaților din Unitatea Administrativ Teritorială Timișoara (sindicatul lui Fritz).

Și nu numai că a judecat cauza, în care doi dintre petenți erau angajatorii și binefăcătorii soțului, dar le-a și admis cererile, împotriva Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și a Serviciilor Publice (sindicatul lui Robu), casând sentința Tribunalului Timiș și trimițând cauza spre rejudecare. Vorbim aici, practic, despre războiul organigramelor din Primăria Timișoara, un circ nesfârșit și cu o miză enormă, cel puțin una a orgoliilor și intereselor.

Cum Legea trebuie interpretată nu doar ad literam ci și în spiritul ei, e clar că, dacă ar fi existat interesul, magistratul ar fi avut la dispoziție, după termenul de 7 iunie 2022 și conform procedurilor ANI, o perioadă de 40 de zile pentru a-și rectifica declarația de interese. Sau, după alte comentarii și analize, ori de câte ori situația o impune sau intervin schimbări pe palierele de avere și interese ale funcționarilor publici.

Așa că se naște întrebarea: cum rămâne cu celelalte trei contracte publice, încheiate între SC Atlas Cleaning SRL și cele două entități tutelate de administrația locală (CERC și SDM), două încheiate anterior și unul ulterior depunerii declarației de interese ale vicepreședintei Curții de Apel Timișoara? Nu se menționează niciunde și niciodată, nici măcar ulterior sau rectificativ, dacă nu mai sunt… în derulare, chiar dacă ele au existat, s-au consumat și au produs beneficii comerciale și efecte, cel puțin pe linie de… interese?

foto: catavencii.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

  1. E clar de la mare distanță, dna judecător, aveți un minim bun-simț să vă faceți o cruce mare și să……..
    Sigur nu, habar nu aveți despre ce e vorba.
    Oare cum puteți sa va uitați în ochii colegilor,prietenilor și al familiei, când avarismul feudal va roade de la rădăcină?
    Îmi este greu sa va mai scriu câteva lucruri, când evaluez în ansamblu cercul de interese pe care l-ati creat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore