Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Banca Naţională a României a revenit la „butoane”

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Băncile centrale ale unora dintre cele mai dinamice economii, precum cele din Turcia, Argentina, Africa de Sud, Brazilia şi India, s-au văzut nevoite să majoreze dobânzile-cheie pentru stopa ieşirile de capital, care se îndreaptă acum către economiile puternice.

Aceste măsuri au fost generate de reducerea de către Rezerva Federală americană a programului său de relaxare cantitativă. De la o sumă lunară de 85 miliarde dolari, aceasta a fost redusă, la finalul lunii trecute, la 65 miliarde de dolari.

Leul a fost singura monedă din regiune care nu s-a depreciat în faţa euro. La această evoluţie a contribuit revenirea la butoanele pieţei a B.N.R., care a intervenit pe ambele sale segmente, cel valutar şi cel monetar.

Conform celor de la ING Bank, banca centrală a vândut valută pentru a stopa operaţiunile speculative, dar a intervenit şi pe dobânzi, pentru a scumpi leul, iar randamentele „over night” au sărit de la 1 – 1,5% la 5 – 5,5% pe an. Astfel, dacă cotaţiile monedei polonezei faţă de cea europeană au crescut, săptămâna trecută, de la 4,18 la 4,24 zloţi iar ale celei maghiare de la 303 la peste 312 forinţi, cursul leului a „reuşit” să scadă de la 4,54 la 4,4978 lei.

Euro a revenit după trei săptămâni sub pragul de 4,50 lei, o medie mai mică decât cea de vineri, de 4,4947 lei, fiind înregistrată în 6 ianuarie. Şedinţa de vineri s-a deschis la 4,5070 – 4,51 lei, faţă de 4,51 – 4,5130 lei la închiderea de joi. Cu sprijinul BNR şi a inversărilor de poziţii ale unor speculatori, leul s-a întărit, iar euro a atins un minim de 4,4870, pentru ca la finalul zilei cotaţiile să fie de 4,4980 – 4,5010 lei.

Rămâne de văzut ce va decide mâine Consiliul de Administraţie al B.N.R., în cursul şedinţei sale lunare, unde se va discuta nivelul dobânzii de politică monetară, care se situează în prezent la minimul istoric de 3,75%, dar şi cel al rezervelor minime obligatorii în lei şi valută. Majorarea lichidităţii în lei, generată de BNR prin reducerea, luna trecută, a rezervelor a fost folosită în scop speculativ nu în acela de stimulare a creditării.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe martie la 4,537 lei iar pe decembie la 4,599 lei.

Cursul dolarului american s-a mişcat între 3,3048 şi 3,3226 lei, media de vineri fiind anunţată la 3,3221 lei. Francul elveţian a început săptămâna la 3,7025 lei, maxim al ultimelor şapte luni, dar cobora vineri la 3,6760 lei.

Perechea euro/dolar a avut o tendinţă descendentă, ea coborând de la 1,3716, în şedinţa de luni, la 1,3479 dolari, în cea de vineri, cotaţie care reprezintă minimul ultimelor două luni şi jumătate, iar piaţa americană se închidea la 1,3487 dolari.

La Sibiu, euro a coborât pentru martie de la 1,371 la 1,3484, pentru iunie de la 1,369 la 1,35 dolari iar pe septembrie tranzacţiile s-au realizat la 1,35 dolari. Preţul unciei de aur cu scadenţa lunară a scăzut de la 1.271 la 1.240 dolari.
*Analiza cuprinde perioada 27 – 31 ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de...

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...