Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieBNR ar vrea un leu ceva mai depreciat

BNR ar vrea un leu ceva mai depreciat

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Cea mai scăzută medie, de 4,4133 lei s-a înregistrat la începutul lunii, după care euro a început să depăşească lent pragurile de 4,42, 4,43 şi 4,44 lei fiind testat, pentru scurt timp, şi cel de 4,45 lei. Cel mai ridicat curs, de 4,4421 lei, a fost atins în 20 noiembrie, luna fiind încheiată la 4,4247 lei. Evoluţia uşor depreciativă a leului poate fi pusă şi pe seama declaraţiilor guvernatorului BNR care în ultimele săptămâni a invitat piaţa să treacă la deprecierea leului. Acesta constata că leul ”stă tolănit în intervalul 4,40 – 4,44 de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%”. La câteva zile după această observaţie Isărescu, făcea un apel şi mai direct, afirmând că ”nu trebuie să mă puneţi pe mine în situaţia să spun că leul stă tolănit, pentru că asta face (…) Daţi-mi o mână de ajutor să văd şi eu dimineaţa că a căzut cursul”. ”Noi am încercat să spunem că nu ne uităm la curs dacă el se plimbă aşa, într-un interval de 3-4%”, a mai precizat guvernatorul BNR.

În perioada analizată, cursul euro a avut o tendinţă descendentă, el coborând de la 4,4347 la 4,4247 lei, minimul de 4,4199 lei fiind atins în 27 noiembrie. În ultima şedinţă a perioadei, banda de fluctuaţie a euro a fost mai mare decât în cele precedente. De la 4,4190 – 4,4210 lei, la deschidere, cotaţiile au intrat pe o pantă ascendentă, ele crescând la închidere la 4,4330 lei, nivel apropiat cu cel de la începutul săptămânii. Conform prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză media euro de anul viitor şi 2016 va fi una de 4,42 lei iar cea a dolarului de 3,40 lei.

Volatilitatea dolarului american din noiembrie a fost una mai mare, în ton cu evoluţia acestuia faţă de euro. Cea mai scăzută medie, de 3,5277 lei, şi cea mai ridicată, de 3,5763 lei, au fost înregistrate la începutul lunii, pentru ca în perioada analizată dolarul să se mişte între 3,5433 şi 3,5758 lei, ultimul curs din noiembrie fiind stablit la 3,5533 lei, în creştere cu peste 1,2% comparativ cu finalul lui octombrie.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,6614 lei, la începutul lunii, la 3,6976 lei, în 20 noiembrie, pentru ca vinerea trecută media să fie stabilită la 3,6811 lei, cu 0,62% mai sus faţă de ultima şedinţă din octombrie.

Perechea euro/dolar a avut o tendinţă descendentă, în ton cu cea a economiei din zona euro, care se află la un pas de reintrarea în recesiune. Astfel, în 7 noiembrie euro a scăzut la 1,2358 dolari, minimul ultimelor 27 de luni. În perioada analizată, euro a flucutuat între 1,2360 şi 1,2522 dolari, pieţele americane închizându-se vinerea trecută la 1,2467 dolari. Euro va continua să se deprecieze, pe termen mediu şi lung, ca o consecinţă a procesului dezinflaţionist, care va fi accentuat de scădere semnificativă a preţului la petrol, care a coborât, la Londra, sub pragul de 70 de dolari/baril. Inflaţia anuală din zona euro a scăzut luna trecută, pentru a treia oară în 2014, la minimul ultimilor cinci ani, de 0,3%, şi se află de mai bine de un an sub 1%. Această evoluţie va impune BCE extinderea programelor sale de relaxare cantitativă, prin care va injecta lichiditate în pieţe.

*Analiza cuprinde perioada 24 – 28 noiembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...