Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialMaria Grapini o ”dă de garduri” din nou: ”Nu mai pot, diaspora...

Maria Grapini o ”dă de garduri” din nou: ”Nu mai pot, diaspora înseamnă altceva”. Olimpica la limba română nu-și cunoaște limba

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

După zeci de greșeli de tastare, gramaticale, sau chiar ciuntiri barbare a cuvintelor limbii române, europarlamentarul Maria Grapini a comis-o din nou, de data aceasta cu dicționarul în față, sau, cel puțin asta susține chiar ea.

Grapini este vizibil deranjată de folosirea extrem de frecventă, în ultima perioadă, a cuvântului ”diaspora”, cuvânt care poate avea mai multe definiții conform Dicționarului Explicativ Român, dar care o pune în încurcătură pe cea care se lăuda că a fost olimpică la limba română.

”Zic și eu ca Mircea Badea: nu mai pot, nu mai pot cu diaspora! Toți folosesc acest cuvânt care, după explicațiile date de un istoric, înseamnă altceva! Nu am putea spune: românii care trăiesc în străinătate în loc de diaspora? După explicațiile din Dex, pare mai corect!” a scris lidera PC Timiș, pe contul personal de Facebook, acolo unde unul dintre prietenii virtuali îi lasă un comentariu cu explicația evidentă din DEX. De altfel, este binecunoscut faptul că Grapini, fie că este vorba despre contul personal de pe celebra rețea de socializare, fie despre pagina ”Europarlamentar Maria Grapini”, șterge toate postările care nu-i sunt pe plac, pe motiv că aceste conturi îi aparțin.

Conform DEX:

DIÁSPORĂ s. f. 1. Totalitatea comunităților evreiești dispersate ca urmare a distrugerii Ierusalimului și alungării populației de către Nabucodonosor II, regele Babilonului. 2. P. ext. Grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine. [Pr.: di-a-] – Din fr. diaspora.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

3 COMENTARII

 1. Doamna Floria Prodan, nici dumneavoastra nu sunteti foarte departe de cea pe care o incriminati. Ati comis o multime de greseli gramaticale. Si nu cred ca sunt voite. Vi le si spun care sunt: invata- ti, anagramata, a- ti, pute- ti, sustine- ti, etc.
  Invata-ti – incorect. Corect: invatati. Era corect daca ati fi spus: invata-ti copii limba romana.
  Anagramata – incorect. Corect – agramata.
  Agramat – agramat (substantiv, adjectiv) = (persoană) care face greșeli elementare de limbă
  anagrama (verb) = a schimba ordinea literelor unui cuvânt pentru a obține alt cuvânt
  A-ti – incorect. Corect – ati. Era corect daca ati fi spus: a-ti invata copiii limba romana, e un lucru normal.
  Pute-ti, sustine-ti – incorect. Corect – puteti, sustineti.
  Parlamentul European sau Europa se scriu cu litere mari.
  In concluzie: inainte de a-i acuza pe altii ca nu stiu sa scrie corect, faceti-o dumneavoastra.
  Cu respect, Radu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare