Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Un europarlamentar din Timiș se ia la trântă cu Comisia Europeană. Ce nemulțumire are politicianul

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

La finalul lunii februarie a acestui an, Comisia Europeană (CE) a decis demararea procedurii de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.

Într-un discurs ţinut în plenul Parlamentului European, europarlamentarul PC Timiș, Maria grapini, a susținut că această decizie este nejusticată. ”Demersul Comisiei afectează imaginea ţării şi scade credibilitatea în fata investitorilor. De aceea, solicit Comisiei, fie să prezinte argumente concrete care au dus la includerea României în PDM, fie să îşi reconsidere decizia luată faţă de România!”, a declarat Maria Grapini.

”România este în cel de al patrulea an de creştere economică, are stabilitate pe curs, are unul dintre cele mai mici deficite, are creştere la export, nu are falimente bancare şi există reforme instituţionale în derulare“, a mai spus europarlamentarul român în faţa colegilor europeni, care a continuat pe un ton și mai radical. “Putem oare să tragem concluzia că decizia guvernului de a nu mai prelungi acordul cu FMI, poate fi cauza includerii pe lista de monitorizare?”, a conchis Grapini.

Argumentele Comisiei sunt foarte vagi, între acestea enumerându-se capacitatea redusă la export pe termen mediu şi vulnerabilităţi ale sectorului bancar, consideră europarlamentarul.

Aplicarea procedurii de monitorizare implică, potrivit legislaţiei europene, depăşirea unor praguri critice în ceea ce priveşte: balanţa contului curent, variaţia efectivă a cursului de schimb, poziţia financiară externă, variaţia cotei de piaţă a transporturilor, datoria consolidată a sectorului public şi privat, rata şomajului, variaţia pasivelor sectorului financiar.

“Niciunul din aceşti indicatori nu a ajuns la pragul critic încât să fie nevoie că România să fie inclusă în procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic”, a precizat, în fata plenului PE, Maria Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Maria Grapini, în Parlamentul European: „Declarațiile vamale false creează prejudicii economice, dar afectează și consumatorii”

Europarlamentarul Maria Grapini a luat ieri cuvântul în Parlamentul European, în cadrul unei ședințe...

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, la expoziţia lui Ştefan Popa Popa’s FOTO

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a ieşit de la o şedinţă importantă pentru a-I...