11

Nicidecum un spectacol „siropos” sau clişeul poveştii de amor „el-ea se întâlnesc, el-ea se îndrăgostesc, el-ea întâmpină un impediment, el-ea îl depăşesc şi rămân împreună pe veci”, „Oxigen” este mai mult decât o poveste de dragoste. În friguroasa ţară a Rusiei, în vortexul derutei ultra-urbane ia naştere creaţia lui Ivan Vîrîpaev.

El și ea. Sașa și Sașa. El din Serpuhov, oraș pierdut în inima înghețată a Siberiei. Ea din Moscova, grațioasă și mondenă, pe cât de sofisticată, pe atât de confuză. Au în comun aceeași groază față de perspectiva unei vieți lipsite de oxigen. Amândoi sunt în căutarea unui sens al vieții. Împreună îl găsesc, însă doar pentru o vreme.

Miile de întrebări ce gravitează în jurul iubirii, doar ca pretext, dau tonul unui tulburător poem dramatic. „Oxigen”,unul dintre marile texte ale teatrului contemporan, devine în viziunea regizorului Alexandru Mihaescu un spectacol frust și seducător, un tur de forță pentru cei doi interpreți și o adevărată provocare pentru public.

Ecranizarea spectacolului „Oxigen” a avut loc în 2008,iar, un an mai târziu la Soci, este premiat pentru pentru cea mai bună regie, cea mai bună muzică și cu premiul criticilor. Invitat la numeroase festivaluri şi distins cu multe premii, opera dramaturgului rus, este una dintre cele mai vizionate şi apreciate în capitala Rusiei. Spectacolul va avea loc începând cu orele 19:00, în cadrul Teatrului Naţional Mihai Eminescu.

sursă foto:ro.tntimisoara.com