Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Centrala termică proprie, un LUX! Cât te va costa schimbul obligatoriu al acesteia, din 10 în 10 ani

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

O nouă directivă a Uniunii Europene, care va intra în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Dacă ținem cont de faptul că peste 1,5 milioane de familii din România utilizează centralele de apartament pentru a-și produce agent termic și apă caldă, dar și de faptul că în țara noastră se vând anual 150.000 de astfel de centrale, populația va fi extrem de afectată de această directivă cu atât mai mult cu cât prețul unei centrale termice cu condensare se situează între 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei. Acest tip de centrale este ”acceptat” de UE datorită faptului că permit o economie de până la 35 % la consumul gaz.

Vicepreşedintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC), Ionuţ Nejloveanu, a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament. „Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi despre legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu.

Şi premierul Victor Ponta declarata în vara anului trecut că se caută strategii pe termen lung privind eficienţa energetică. „Se discută şi la nivelul UE faptul că, sigur, există mai multă eficienţă energetică, costuri mai mici, poluare mai puţină, atunci când nu are fiecare om în oraş centrala lui, ci atunci când avem un sistem performant de termoficare. Aceasta este o chestiune pe care sper să o reuşim pe termen mediu şi lung. Vreau să spun foarte clar că nu intenţionează acest Guvern să pună nicio taxă pe nicio centrală de apartament, dar intenţionează acest Guvern şi următoarele să sprijinim modernizarea sistemelor de termoficare în marile oraşe, acolo unde în continuare se poluează mult, costă multă, acumulăm datorii şi suntem încă la un nivel de eficienţă energetică extrem de scăzut”, a mai spus premierul, scrie romaniatv.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Centralele pe gaz, INTERZISE? Masura ar putea sa se aplice in Romania si UE, pentru reducerea poluarii

Centralele individuale pe gaze ar putea fi interzise, nu doar în România, ci în...

Timișoreni, pregătiți ”finanțele”! Colterm-ul, la un pas să dea drumul la ÎNCĂLZIRE

După o vară cu mult mai puține debranșări, oficial cel puțin, asta și datorită...