Codul ROȘU din Timiș a fost prelungit, dar autoritățile țin piept APELOR! Ultimul BILANȚ ISU!

- Advertisement -

Avertizarea hidrologică ”cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până astăzi, 2 august 2014, îm jurul orei 16:00. Prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu şi reprezentanţi ai pompierilor, Poliției de Frontieră, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Jandarmeriei, dar și ai Ministerului Apărării Naționale, precum și cei ai Direcției Apelor Banat evaluează situaţia din teren în vederea unei intervenţii prompte şi eficiente.

Vineri seara, la ora 22:00, când a fost efectuat cel mai recent bilanț al celor de la ISU Timiș, cele mai mari probleme se înregistrau în localitățile Denta și Rovinița Mare, unde Bărzava şi afluenţii săi au inundat terenul viran şi grădinile oamenilor. Cele mai multe efective au fost mobilizate în localitatea Denta, unde Bârzava a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de aproximativ 300m, inundând terenul viran, străzile comunei şi 11 gospodării. Nivelul apei de pe terenuri a atins 10 cm, dar până la ora la care a fost întocmit acest bilanț apa nu a intrat în locuinţele oamenilor. Peste 150 de militari, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră acţionează pentru înălţarea digului cu saci de nisip şi baricadarea locuinţelor. Nu au fost evacuate persoane din această localitate, însă comitetul local pentru situaţii de urgenţă este pregătit şi pentru această măsură.

În Roviniţa Mare, nivelul râului Bârzava este stabil, însă un afluent al său a depăşit nivelul digului de beton şi a inundat 7 grădini şi 3 gospodării. De asemenea DJ 588A este impracticabil pe o suprafaţă de 200m, fiind acoperit cu aproximativ 30 cm apă. La faţa locului acţionează pompierii militari şi jandarmii, evacuând apa în aval de canalul râului Bârzava şi consolidând digul cu saci de nisip.

În localitatea Gătaia, nivelul Bârzavei este în scădere. De mai bine de 48 de ore pompierii militari, jandarmii şi poliţistii acţionează pentru revenirea la starea de normalitate. Din cele 5 străzi afectate, doar două mai prezintă probleme de circulaţie, însă cetăţenii s-au întors în totalitate la locuinţele lor, curentul electric a fost conectat şi nu se mai înregistrează probleme. Se acţionează în continuare cu motopompele ISU Timiş şi cele ale Centrului regional şi transfrontalier pentru prevenirea inundaţiilor în vederea îndepărtării apei de pe străzi şi de pe terenurile virane. A fost refăcut terasamentul pe tronsonul de cale ferată dintre localităţile Gătaia şi Voiteg, iar circulaţia feroviară a fost reluată.

Cu toate că atât nivelul râului Bârzava, cât şi cel al Moraviţei au scăzut cu 15, respectiv 3 cm, efectivele din componenţa CJSU rămân în continuare în alertă, fiind pregătite de intervenţie inclusiv cadrele din turele libere. În paralel cu acţiunile de prevenire şi intervenţie, se acționează pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Până la această oră, datorită profesionalismului și acțiunii prompte a echipajelor de intervenție, în județul Timiș nu s-au înregistrat victime.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Probleme cu viitorul Pod Jiul. Administraţia Apelor Banat refuză să dea aviz!

Podul Jiul promis de administraţia Robu s-ar putea realiaza...

Alegeri pentru conducerea primăriei Denta. Candidaţii care luptă pentru fotoliul de primar

Locuitorii din comuna Denta sunt aşteptaţi astăzi la vot,...

Candidații PSD pentru alegerile parlamentare au luat startul campaniei electorale

Candidații PSD pentru alegerile parlamentare au luat startul campaniei...

(P) Eugen Dogariu: Nimeni nu are dreptul să îi numească pomanagii pe români

Domnule Dogariu, în ultimele zile au existat discuții aprinse...

(P) Am încredere că oamenii știu cine a guvernat bine și corect

Sorin Grindeanu, președintele PSD Timiș, e convins că timișenii...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img