De la începutul lunii, euro a crescut cu 1,3%

- Advertisement -

Cursul euro a crescut de la 4,4193 lei, la începutul săptămânii, la 4,4410 lei, la finalul ei, după ce în 17 iulie a fost atins un maxim de 4,4423 lei, o medie mai ridicată înregistrându-se la jumătatea lunii mai. Faţă de începutul lunii, aprecierea euro este de aproape 1,3%. Şedinţa de vineri a fost una mai calmă decât precedenta, în care tranzacţiile s-au realizat la un minim de 4,4380 şi un maxim de 4,4440 lei, nivel care se înregistra şi la închiderea pieţei, când cotaţiile erau de 4,4430 – 4,4460 lei. Evoluţia ascendentă a euro va întâlni o rezistenţă mai importantă la pragul psihologic de 4,45 lei, nivel care se mai înregistra la finalul lui aprilie.

Leul va fi protejat de intrările mai mari de numerar la casele de schimb valutar, evoluţie normală în aceaste luni în care românii care muncesc în străinătate revin în ţară pentru perioada concediilor. La aceasta se adaugă nivelul ridicat al dobânzii de politică monetară a BNR, comparativ cu cele din zona euro sau SUA care sunt de aproape 0%. ”Dobânda la 3,5% a fost bine poziţionată. (…) Să vedem în ce măsură traiectoria este una de durată. Nu vrem să ne jucăm cu rata de politică monetară în sus şi în jos“, declara recent guvernatorul Mugur Isărescu.

Cursul dolarului american a urcat la finalul săptămânii la 3,2828 lei, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, creşterea faţă de începutul lunii fiind de peste 2,5%. Francul elveţian s-a apreciat, în 17 iulie, la 3,6582 lei, maxim al ultimelor 11 săptămâni, pentru ca a doua zi media să „coboare” la 3,6577 lei, mai sus cu 1,3% faţă de prima şedinţă a lunii.

Pe pieţele internaţionale, euro a intrat pe o pantă descedentă, el coborând de la 1,3640 dolari, la începurul perioadei, la 1,3492 dolari, la finalul ei, cotaţie care nu a mai fost înregistrată de la începutul lui februarie. Evoluţia a avut loc pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc care a provocat înmulţirea plasamentelor în dolar, considerat drept o valoare „refugiu”, la fel ca yenul sau aurul.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe septembrie la 1,3429 – 1,3632, pe decembrie la 1,3499 – 1,3643, pe martie la 1,35 – 1,3515 iar pe iunie viitor la 1,35 dolari. Uncia de aur cu scadenţa luna viitoare a fluctuat între 1.294 şi 1.322 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 11 – 18 iulie

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)...

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img