Echivoc, reticenţă şi îndoială. Timişorenii despre candidatura la Capitală Culturală Europeană

- Advertisement -

Unii îl blamează fără nicio problemă, alţii aspiră la el, unii nu au habar despre ce este vorba, iar alţii îl susţin. Aşadar, ca să fim cu toţii pe aceiaşi pagină, Timişoara candidează la statutul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.

Ce înseamnă acest lucru? Capitală Culturală Europeană reprezintă un titlu acordat unui oraș desemnat de Uniunea Europeană, în urma unui proces de selecție, pe o perioadă de un an calendaristic, an în care orașul respectiv organizează o serie de evenimente culturale cu o puternică dimensiune europeană. De ce am vrea acest lucru? Oraşul candidat are oportunitatea de a se dezvolta în plan social, cultural şi economic. Este promovat pe plan internaţional, deci „arhivat” în agenda destinaţiilor turistice. Mai simplu spus, este „gaura acului de gămălie”, prin care, dacă Timişoara reuşeşte să treacă, va avea o „traistă de beneficii”, modernizarea infrastructurii, noi investiţii, şlefuirea imaginii oraşului şi tot aşa.
De ce Timişoara? Pentru că oraşul are potenţial, cei de la conducere şi Asociaţia care se ocupă de proiect ( contactaţi prin intermediul internetului, cei din cadrul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021, nu au avut, aparent, niciun comentariu de făcut şi niciun răspuns de dat), nu prea.

Printr-un mini-sondaj spontan şi aleatoriu, câţiva dintre timişoreni au avut bunăvoinţa de a-mi răspunde la simpla întrebare: Tu ce părere ai despre proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană?
Printre „nu stiu-uri” şi „habar n-am despre ce vorbeşti”, banalul răspuns justificat prin „pentru că Banatu-i fruncea” sau răspunsuri condimentate de clişeuri, câţiva tineri şi nu, numai, şi-au exprimat opiniile.

„Hmm, bună asta, pentru că Timişoara să ajungă Capitală Culturală mai e mult de lucru, trebuie promovată mai mult cultură şi lăsate deoparte porcăriile gen „palmieri” şi evacuaţi ţiganii, da, am ceva personal cu ei deoarece atâta timp cât Timişoara e plină de ei, nu o văd fiind Capitală Cutlurala, ţiganii şi cultura, e ceva absurd.” ( Denisa Maria Tudoroniu, studentă)

„Nu ştiu prea multe despre proiect, dar oraşu-i urât, murdar, ţigănit şi plin de snobi.N-are ce să caute Timişoara acolo.Toţi sunt susţinători şi activişti electronici, dar când se întâmplă ceva frumos, nu merge nimeni. Când e muzică faină sau ceva diferit, merg 10 oameni, tineretu’ timişorean vrea birturi şi petreceri pe malul râului” ( Andrei Istrate, student )

„Ok, sincer nu am material şi nu m-am informat în privinţa asta doar ce-am mai văzut prin can can-ul monden.Cred că ar fi special să se întâmple asta, mai ales că toţi timişorenii îşi doresc ca oraşul lor să fie desemnat Capitală Culturală Europeană, vizitând Malaga în Spania care se pregăteşte pentru 2015 sau 16 mi-am dat seama că nu prea avem şanse şi aici nu e vorba doar de infrastructură şi starea clădirilor etc.Pur şi simplu nu avem evenimente culturale de anvergură, sunt unele, dar parcă se schimbă de la an la an formula.În fine, Plai, Made în Tm şi multe altele sunt OK din punctul ăsta de vedere.Nu pot spune mai multe că aş jigni lumea. Momentan sunt pesimist în ceea ce va aduce viitorul pentru Timişoara, din păcate nu vom benificia niciodată de ajutorul Guvernului cum a făcut-o Cluj Napoca care în momentul de faţă este cu un nivel peste Timişoara la orice capitol.” ( Liviu Ioan, DJ & Producer / Eventmanager Outbreak Timişoara)

„Timişorenii ar trebui să revină cu picioarele pe pământ ,să mai lase mândria deoparte şi să-şi adune „simţul” pentru cultură care este pierdut,iar şi ăla care e, se manifestă prin grafitti-uri şi mult prea puţine evenimente.În Timişoara nu există cultură doar impresia că există ceva” ( Mihai Saftoiu, salariat)

„Am o părere bună dar din punctul meu de vedere în Timișoara nu se țin prea multe evenimente culturale.E un oraș frumos, dar cred că în alte orașe se țin mult mai multe evenimente culturale.în concluzie, filmu-i bun” (Patricia Glava, studentă)
„E un proiect de care noi avem mare nevoie şi care ar trebuie să ne unească pe toţi promoterii importanţi ai comunităţi. Împreună putem stabili o direcţie comună. În caz contrar, totul poate deveni un fiasco, un ceva bifat, nu o poveste care să ne reprezinte, cu care să ne mândrim” ( Adrian Voichitescu, owner Bu Bu Bookinghouse and Events)
„Foarte bine pentru că Timişoara promovează cultural şi era deja şi cazul să promoveze, deoarece Timişoara e primul oraş din România unde au fost 3 teatre în 3 limbi diferite,germană maghiară şi romană.Ar fi promovat turismul, e plin de tineri, voinicie ,cultură, şi,poate cu asta ar reuşi să restaureze obiectivele culturale din oraş.” ( Denisa Ţieran, studentă)

„Proiectul nu va avea nicio şansă câtă vreme Asociaţia Capitală Culturală Europeană 2021 monopolizează şi crede că este singurul reprezentant al vieţii artistice.” ( Marcel Tolcea, profesor universitar,  şef de catedră la Secţia Jurnalistică, fost director al Muzeului de Artă Timişoara)

Până în anul 2016, când Timişoara află dacă a fost sau nu desemnată Capitală Culturală Europeană, mai e ceva timp, am întors clepsidra.

foto: https://www.eyeinthesky.ro

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Umilință maximă! Președintele CJ Timiș Alin Nica, ignorat și ironizat de primarii PNL, pe grupul intern de comunicare

În ciuda eforturilor constante și apreciabile, dar fără niciun...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

O noua linie de transport scolar la Timisoara. Apare traseul S11!

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat, cu...

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Articole asemănătoare

Terorism cultural! Dominic Fritz vrea să scape de Simona Neumann…cu considerație

Lucrurile nu sunt deloc complicate! Ba din contra, extrem...

S-au pus in vanzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru TESZT

Nouă spectacole extraordinare pot fi văzute în perioada 20-26...

CJ Timis se lauda cu transparenta in alegerea finantarii proiectelor culturale si sportive pe anul 2019

Consiliul Județean Timiș (CJT) supune dezbaterii publice ghidurile privind...

Din aceeași categorie

Categorii Populare