Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriPoliticăUn liberal acuza: Ministerul Culturii nu a prevazut nici un leu pentru...

Un liberal acuza: Ministerul Culturii nu a prevazut nici un leu pentru ”Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Liviu Brătescu, președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, constată că Bugetul pentru 2019 al Ministerului Culturii și Identității Naționale contrazice flagrant chiar Programul de Guvernare asumat de PSD-ALDE și include, din start, sume de bani care nu vor putea fi cheltuite până la finalul acestui an.

În același timp, Ministerul nu a prevăzut nici un leu pentru ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, un proiect în legătură cu care România are asumate obligații financiare la nivelul UE, pentru exercitarea dreptului de preemțiune în cazul vânzării unor monumente istorice.

Bugetul Culturii nu prevede nici sume pentru investiții anunțate cu fast încă din 2018 de către președintele PSD Liviu Dragnea și vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian – construirea unor clădiri noi pentru operele din Iași, Cluj-Napoca și București.

”Pentru un minister care a ratat principalul proiect pe care trebuia să-l gestioneze în 2018, respectiv Centenarul Marii Unirii, anul 2019 ar fi trebuit să fie unul al încercării de recâștigare a credibilității sale. În schimb, cel de-al patrulea ministru al Culturii girat de coaliția PSD-ALDE demonstrează prin bugetul pe 2019 adoptat Parlamentului României faptul că nu cunoaște nici programul de guvernare al partidului care l-a propulsat în funcție. Un exemplu elocvent: nicăieri în Buget nu sunt prevăzute sume măcar pentru studiile de fezabilitate ale unor investiții anunțate cu surle și trâmbițe din fața sediului PSD, în urmă cu mai bine de un an, de către Liviu Dragnea: clădiri noi pentru Operele Naționale din Iași, Cluj-Napoca și București. Un al proiect-fanion al Culturii din perspectiva Programului de Guvernare adoptat de Parlament îl constituie cetățile dacice din Munții Orăștiei, obiectiv pentru care alocarea pe 2019 este zero”, spune Cercet. Dr. Liviu Brătescu.

Președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a PNL mai adaugă faptul că ”și în acest an în cazul apariției unor cazuri precum a fost cel legat de casa în care s-a născut Constantin Brâncuși, Ministerul nu va putea face absolut nimic pentru că nu s-au prevăzut sume în vederea achiziționării unor monumente istorice scoase la vânzare și asupra cărora statul român are drept de preemțiune”.

Ministerul Culturii și Identității Naționale are alocată pentru anul 2019 o sumă de șase ori mai mare, comparativ cu 2018, pentru restaurarea unor monumente istorice, dar posibilitatea ca banii să fie cheltuiți este una extrem de redusă.

”Cum va putea domnul Breaz că cheltuie 40 de milioane de lei în 2019, în condițiile în care nu avem încă un Buget publicat în Monitorul Oficial? PSD-ALDE au găsit această șmecherie care conduce România în faliment – amânarea prezentării Bugetului de Stat cu câteva luni, tergiversarea adoptării sale prin schimbarea alocărilor către structurile de securitate națională (mizând de opoziția președintelui Iohannis), astfel încât toți banii trecuți la investiții de fapt să nu ajungă să fie cheltuiți, căci anul bugetar al guvernării Dragnea-Dăncilă va avea doar vreo 7-8 luni!”, încheie Liviu Brătescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

S-au pus in vanzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru TESZT

Nouă spectacole extraordinare pot fi văzute în perioada 20-26 mai la Teatrul Maghiar de...

Politistii locali care patruleaza in CIVIL, ”curata” bugetul nesimtitilor, la Timisoara

Acțiunile polițiștilor locali care patrulează în civil prin Timișoara s-au soldat cu peste 200...

CJ Timis se lauda cu transparenta in alegerea finantarii proiectelor culturale si sportive pe anul 2019

Consiliul Județean Timiș (CJT) supune dezbaterii publice ghidurile privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice...