Potrivit prevederilor noii legi a sistemului unitar de pensii publice, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei de pensionare, ceea ce este evident inechitabil.

Propunerea de modificare legislativă iniţiată de U.D.M.R. elimină nedreptatea prin care erau defavorizate persoanele care, înainte de data de 1 aprilie 2001, activau în grupa I de muncă. Proiectul de lege completează actuala lege a sistemului public de pensii cu o prevedere prin care persoanele în cauză beneficiază de aceeaşi reducere a vârstei de pensionare ca şi cele care, în momentul de faţă, activează în condiţii speciale.

În cadrul dezbaterii parlamentare premergătoare votului final, deputatul Kerekes Károly, în calitate de iniţiator al propunerii, a susţinut în faţa plenului poziţia U.D.M.R.: “Proiectul de lege prezintă o soluţie de îndreptare a situaţiei pentru mii de persoane, corectând o eroare din Legea Pensiilor adoptată în anul 2010. Astfel, se elimină discriminarea care afecta unele persoane care au activat în grupa I de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001 în privinţa posibilităţii de pensionare, asigurându-li-se aceleaşi drepturi cu persoanele care în prezent beneficiază de reducerea vârstei de pensionare pentru condiţii speciale de muncă”, a subliniat deputatul U.D.M.R. de Mureş, Kerekes Károly.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here