Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Evoluţiile monedelor celor mai mari economii ale lumii, în 2013

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

„Posibila reducere a stimulentelor monetare de către Fed a rămas apoi în continuare un subiect al speculaţiilor, aducând periodic volatilitate în pieţe. Ultimele rezultate privind piaţa americană a muncii au fost încurajatoare, dar pieţele au ajuns să aştepte semnale mai clare. Pe 17-18 decembrie are loc ultima şedinţă de politică monetară a FED din acest an, aşa încât vom vedea cum se va încheia 2013 din acest punct de vedere”, a precizat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

„Clasamentul celor mai mari economii ale lumii ia în calcul valorile P.I.B. pentru ultimul an încheiat (respectiv, anul 2012); astfel, conform datelor Băncii Mondiale, în top se află SUA, urmate de China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Italia şi India. Analizând modul în care monedele celor mai mari economii ale lumii au evoluat în 2013, a reieşit că de la începutul anului și până în prezent (până la 15 decembrie), Euro a crescut faţă de toate celelalte monede din grupul luat în calcul, respectiv faţă de USD (cu cca 4,1%), Yenul japonez (cu aproximativ 24% ), Lira Sterlină (cu cca 3,7%), Rublă (cu cca 12%), Realul brazilian (cu aproximativ 18,4%), Rupia indiană (tot cu cca 18,4%) şi cu aproximativ 1,1% faţă de Yuanul chinezesc. Trebuie reamintit că Yuanul a intrat în 2013 în grupul celor mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială; Banca Centrală a Chinei controlează însă cursul de schimb al Yuanului, limitându-i oscilaţia faţă de punctul fixat”, a mai spus Silviu Pojar,

Ieşirea Zonei Euro din recesiune în trimestrul al doilea a ajutat Euro atât în raport cu USD, cât și cu alte monede. Ulterior, în octombrie, blocajul parţial al activităţii guvernului american a depreciat consistent USD, care a atins minimul pe anul în curs faţă de Euro.

La jumătatea lunii decembrie, comparativ cu cotaţia avută la începutul anului, Yuanul chinezesc marchează o creştere de cca 2,6% în fața USD; Dolarul american înregistrează însă aprecieri faţă de o serie dintre monedele analizate: USD s-a apreciat cu cca 8% faţă de Rublă, cu 13,8% faţă de Realul Brazilian, cu 13,7% faţă de Rupia indiană şi cu 19% faţă de Yenul japonez. „În privinţa Yenului să reamintim că Banca Japoniei (BoJ) a lansat în 2013 cel mai mare pachet de stimulente monetare, un demers radical care a devalorizat semnificativ Yenul. Ulterior, BoJ a anunţat că poate amplifica măsurile de relaxare, pentru a atinge obiectivul de inflaţie de 2%, economia japoneză fiind afectată de deflaţia prelungită. Pe 19-20 decembrie BoJ are planificată ultima reuniune pe 2013, dar pieţele nu se aşteaptă ca aceasta să aducă modificări”, a mai declarat Pojar.

Lira Sterlină a fost volatilă în anul curent. Moneda britanică a scăzut în primul semestru (faţă de Euro şi USD), în contextul în care agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar autorităţile britanice au anunţat că economia a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru din 2012. „O serie de rezultate economice pozitive şi prognoze revizuite favorabil au susţinut însă Lira sterlină în cea de-a doua parte a anului; astfel, comparativ cu cotaţiile de la începutul anului, la 15 decembrie, Lira sterlină a recuperat parţial din scăderea faţă de Euro (ajungând la -3,7%) şi s-a apreciat cu cca 0,3% faţă de USD”, a spus Silviu Pojar.

Rubla se îndreaptă spre declin pe anul în curs, înregistrând la jumătatea lunii decembrie deprecieri faţă de Euro şi de USD, comparativ cu cotaţiile avute la începutul anului. Realul s-a depreciat pe anul în curs, pe fondul unor rezultate economice sub aşteptări înregistrate de economia Braziliei. „În plus, speculaţiile privind reducerea stimulentelor monetare de către Fed au dus la reducerea expunerii investitorilor pe pieţele emergente, această situaţie afectând inclusiv Realul brazilian şi Rupia indiană”, a precizat Silviu Pojar.

Sfârşitul lui 2013 se anunţă a fi agitat, inclusiv cu o serie de şedinţe de politica monetară. „Băncile Centrale au oferit adesea surprize, reacţionând diferit faţă de aşteptările investitorilor; în plus, o serie de indicatori importanţi urmează a fi publicaţi, aşa încât până la sfârşitul lui decembrie monedele marilor economii ale lumii pot cunoaşte oscilaţii importante de la parcursul actual „, a încheiat Pojar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă, nu în una generată „de...

Ludovic Orban amenință PSD cu proteste de stradă împotriva legislației din domeniul economic

PNL ar putea organiza proteste de stradă pentru a stopa schimbarea legislației din domeniul...

Daniel Corbeanu, susținut de Cosmin Contra la următorul meci, în China. La ce titlu european se va bate în 2015 VIDEO

După cum o spune chiar Miki Viel, antrenorul lui Daniel Corbeanu, sportivul său nu...