Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieEuro a coborât la minimul ultimelor 13 luni!

Euro a coborât la minimul ultimelor 13 luni!

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Referitor la această evoluţie, guvernatorul BNR a atras recent atenţia că randamentele pe care le oferă titlurile de stat şi depozitele bancare româneşti, le-au făcut atractive pentru fondurile speculative, care se pot retrage însă oricând, provocând, la fel ca în primii ani ai crizei economice, deprecierea abruptă a leului, obligând banca centrală să contraatace puternic, prin cheltuirea a miliarde de euro din rezervele sale.

Piaţa s-a închis miercuri în jurul valorii de 4,3870 lei, ceea ce a creat un climat favorabil leului, la deschiderea de ieri dimineaţă. În aceste condiţii, euro a scăzut până spre 4,3840 lei, iar la ora 14:00 tranzacţiile se realizau la 4,3850 – 4,3880 lei.

La evoluţia pozitivă a leului au contribuit şi zvonurile conform cărora BNR va proceda, la întâlnirea de săptămâna viitoare a Consiliului său de Admininistraţie, la o reducere a rezervelor minime obligatorii în valută. Aceasta ar fi consecinţa măsurile de relaxare monetară luate luna aceasta de BCE, care a redus dobânda sa cheie la 0,15% şi a obligat băncile să plătească în cazul în care îşi plasează banii în depozitele sale.

Pe de altă parte, s-ar putea ca BNR să decidă, din toamnă, să treacă la un nou ciclu de reducere a dobânzii sale de politică monetară, care este în prezent la 3,50%, faţă de 4% la finele anului trecut.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,2302 la 3,2205 lei iar cel al francului elveţian de la 3,6123 la 3,6036 lei.

În regiune, moneda maghiară se deprecia în faţa euro la 306,8 – 308,5 forinţi iar cea poloneză se aprecia la 4,134 – 4,146 zloţi.

Perechea euro/dolar era stabilă, tranzacţiile realizându-se pe pieţele internaţionale la 1,3605 – 1,3640 dolari.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro se tranzacţiona pe septembrie la 1,3611 – 1,3628 dolari iar uncia de aur pe august la 1.309 – 1.317 dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...