Volatilitate mai mare a cursului euro, săptămâna precedentă

- Advertisement -

Faţă de sfârşitul lui iulie, euro s-a depreciat cu 0,14%, dolarul american a crescut cu peste 1,4% iar francul elveţian s-a apreciat cu circa 0,75%. Săptămâna a început cu o medie de 4,3947 lei, urmată de o creştere 4,3964 lei. Şedinţa de miercuri a fost una cu volume foarte mari de tranzacţionare, în care cursul a fost anunţat la 4,3941 lei, iar cotaţiile au scăzut până la un minim de 4,3880 lei. Ultimele două şedinţe au readus euro pe creştere, astfel că media de vineri a fost anunţată la 4,4126 lei. Deprecierea s-a produs după publicarea unor date economice negative venite din zona euro şi a agravării crizei din Ucraina, tranzacţiile realizându-se între un minim de 4,3970 şi un maxim de 4,4160 lei. Seara, pe pieţele internaţionale, leul recupera din terenul pierdut, cotaţiile fiind de 4,3950 – 4,3980 lei, în contextul în care investitorii îşi luau poziţii de protecţie, astăzi piaţa americană fiind închisă cu ocazia Sărbătorii ”Labor Day”.

Cursul dolarului american 3,3286, la începutul săptămânii, la 3,3490 lei, la finalul ei, iar cel al francului elveţian de la 3,6344 la 3,6583 lei.

În perioada următoare este de aşteptat ca euro să se menţină în culoarul 4,38 – 4,45 lei, care s-a conturat de la jumătatea lui martie. La această evoluţie vor contribui cererea de titluri de stat în lei, care oferă randamente mult mai mari decât cele din zona euro cât şi intrările de fonduri europene. Trebuie menţionat faptul că faţă de finalul anului trecut leul s-a apreciat faţă de euro cu circa două procente, fiind singura din regiune care a avut o astfel de evoluţie, în timp ce zlotul a pierdut 1% iar forintul aproape 5,5%.

Perechea euro/dolar şi-a continuat evoluţia descendentă, care a început în prima parte a lunii mai, coborând de la 1,3214, la începutul săptămânii, la 1,3133 dolari, la finalul ei, cea mai scăzută cotaţie a ultimelor 12 luni. Scăderea de vineri a fost provocată de publicarea estimărilor Eurostat privind inflaţia anuală din zona euro, care s-a situat în august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, care se află mult sub ţinta BCE. În acelaşi timp, în SUA s-a anunţat o creştere economică de 4,2% în trimestrul al doilea, care a depăşit estimările iniţiale de 4%. Aceste date au readus în atenţia investitorilor posibilitatea ca BCE să declanşeze un program masiv de injecţii de lichiditate în piaţă, pentru a stimula economia zonei. O astfel de măsură ar avea ca efect deprecierea monedei unice, evoluţie dorită de majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, care are un excedent comercial uriaş.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru scadenţa de luna aceasta la 1,3135 – 1,3204, pe decembrie la 1,314 – 1,32, pe martie la 1,3188 – 1,32, respectiv la 1,319 dolari pentru iunie viitor. Uncia de aur, cu scadenţa octombrie, a fluctuat între 1.286 şi 1.293 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 25 – 29 august

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)...

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă,...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile...

Leul a încheiat săptămâna trecută pe apreciere

Apropierea de jumătatea lunii, când va avea loc şedinţa...

Francul a scăzut de la începutul lunii cu 10 bani

La finalul perioadei analizate, media a fost stabilită la...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img